Seks mag geen pijn doen.

Drinken maakt eerste seksuele ervaring van tieners riskanter en minder bevredigend
Studenten en seksonderzoek Amerikaanse universiteiten geeft gevarieerd beeld
pain

Bron giphy.com

“Seks mag niet de bedoeling hebben om pijn te doen”vertelt de 20-jarige Olivia. “Ik wist niet wat er mij scheelde de afgelopen twee jaar. Ik heb uren proberen te achterhalen wat er mis was met mij.” Het antwoord bleek niets te zijn, omdat  pijn tijdens seks vaker voorkomt dan men denkt, maar je kan het  niet zomaar negeren.

Er kunnen diverse oorzaken voor pijnlijke seks zijn; Het kan gaan om typische onderliggende fysieke problemen, zoals een seksueel overdraagbare of andere genitale infectie. Soms, wanneer de pijn ernstiger is, kan dit het resultaat zijn  van een chronische aandoening, zoals vaginisme of vulvodynia zijn.

Milde pijn tijdens seks, zoals pijn en schuren, komt ook vaker voor dan men denkt. Een recente studie van de Universiteit van Indiana ontdekte dat ongeveer een derde van de vrouwen recentelijk  ongewenste pijn meemaakte tijdens vaginale geslachtsgemeenschap, dit in vergelijking met 7% van de mannen.

De mogelijke redenen zijn legio: een lastige positie, grootte incompatibiliteit van de penis met de vagina of onvoldoende vochtigheid of smering. De oorzaak kan bij beide partners liggen. Diezelfde studie toonde aan dat mannen en vrouwen even slecht  zijn in communiceren hierover. Meer dan de helft van de mannen en 43% van de vrouwen ervaarden pijn tijdens seks maar zegden daar helemaal niets over omdat ze hun partner niet wilden kwetsen door te stoppen omwille van de pijn.

Waarom vertelden ze dit niet aan elkaar?  Het is moeilijk om af te leren wat we hebben geleerd. Vooral vrouwen hebben geleerd om een ​​zekere mate van ongemak van seks met penetratie te verwachten. Die doordringende culturele verwachtingen kan het gemakkelijk maken om te extrapoleren dat seks altijd wel een beetje pijn zal doen.

“Veel vrouwen zijn opgevoed met de verwachting dat seks zal pijn doen,” vertelde Debby Herbenick, associate professor aan de Indiana University en co-auteur van de studie ‘Seksuele pijn’.  “Wanneer vrouwen pijn blijven voelen na de eerste paar keer dat ze seks hebben gehad, ontstaan er vaak  communicatieproblemen. ”

Het eindresultaat kan een vicieuze cirkel worden waarbij ze seks niet meer aangenaam vinden en daarom geen seks meer willen hebben, maar niet aan hun partner durven vertellen waarom ze geen seks willen terwijl de ander denkt dat die niet meer van hem/haar houdt.

Soms varieert men ook van partner van seksuele ontmoeting tot seksuele ontmoeting. Ook dan durft men hierover niet communiceren maar ook koppels die elkaar al lange tijd kennen en bekend zijn met elkaars lichaam zeggen daar vaak niets over.

Ook mannen die veel pijn voelden bij anale seks bij homoseksuele relaties, durfden hier vaak niet over communiceren met hun partner.

Maar ook bij heteroseksuele relaties geven mannen aan pijn te ervaren, bijvoorbeeld als de vrouw die bovenop de man zit, te ruw beweegt of als de vrouw met haar scherpe nagels in de huid van de man kerft.

De eerste stap bij pijnervaringen is dit aan elkaar te vertellen. Door minder ruw te zijn en meer rekening te houden met de partner kunnen al heel wat pijnervaringen vermeden worden. Daarnaast is het raadzaam een glijmiddel te gebruiken. Bij blijvende pijn is het goed een arts te raadplegen. Ook een seksuologisch geschoold hulpverlener kan raad geven wanneer de pijn meer psychologische oorzaken heeft, denken we bijvoorbeeld aan vaginisme omwille van pijnlijke seksueel grensoverschrijdende ervaringen.

Seks hoeft geen pijn te doen. Het is belangrijk om je tijd ervoor te nemen, goed te praten met je lief en voldoende opgewonden te zijn. Zeker als je iets voor de eerste keer doet (kussen, vingeren …) is het altijd spannend. Je voelt je vaak onzeker als je voor het eerst gaat vrijen, omdat je jezelf op onbekend terrein begeeft. Hierdoor worden er soms bij de eerste keer wat dingen over het hoofd gezien.

Het is nodig dat je allebei ontspannen en opgewonden bent om fijn te kunnen vrijen. Opgewonden worden uit zich door een erectie bij een jongen en het vochtig worden van de vagina bij het meisje. Als je deze fase overslaat, wordt het zeer moeilijk en is het vaak pijnlijk om te vrijen. Meisjes kunnen de eerste keer een beetje bloeden, maar er is niets mis als dat niet gebeurt.

Als je het met iemand doet die je vertrouwt en waar je jezelf bij op je gemak voelt, is de kans kleiner dat je er spijt van hebt of dat je teleurgesteld bent. Ondanks dit kan het toch nog tegenvallen omdat je het jezelf heel anders had voorgesteld. Maar al doende leert men!

Neem de tijd om naar je eerste keer toe te groeien. Door zachtjes aan te experimenteren met seks, is de eerste keer een logisch gevolg. Eerst kussen, elkaar knuffelen, vrijen met kleren aan, elkaar masturberen, vrijen zonder kleren aan en daarna pas seks.

Door met je partner te praten over seks kom je te weten wat hij/zij leuk vindt en wat je verwacht van een vrijpartij en omgekeerd. Zo kun je beter op elkaar inspelen en wordt seks door allebei intenser beleefd.

Bronnen

http://mic.com/articles/124754/its-time-to-talk-about-pain-during-sex

https://jongerengids.be/vraag/doet-de-eerste-keer-seks-pijn

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge