Alcohol blijft grootste verkrachtingsdrug

Alleen ja telt
Discussie over apps omtrent wederzijdse toestemming voor seks

Alcohol “blijft de grootste en meest voorkomende drug voor verkrachting”, aldus de medisch directeur van het nationale netwerk van SLAU’s (Sexual Assault Treatment Units).

Dr. Maeve Eogan vertelt dat het belangrijk is om zowel mannen als vrouwen bewust te maken dat alcohol je kwetsbaarder maakt voor allerlei soorten aanranding, inclusief seksuele verkrachting.

Ze legde uit: “Door veel alcohol te drinken maak je je meer kwetsbaar, wat niet wil zeggen dat je dan zelf schuld draagt aan het misbruik.” Ze ziet veel meisjes die ongewild seks hebben omdat ze dronken waren.

Andere onderzoeken in binnen- en buitenland benadrukken het feit dat alcohol heel vaak een factor is bij slachtoffers van seksueel geweld – en ook bij de daders – en het is zeer waarschijnlijk dat alcohol je besluitvorming schaadt.  Dr. Eogan, die al bijna 10 jaar werkzaam is aan de SATU, wil graag benadrukken dat het zowel een misdaad is om iemand dronken te voeren met de bedoeling de persoon weerloos te maken als ook “roekeloos” wanneer iemand wettelijk te dronken is om toestemming te geven.

Volgens haar kan alcohol nog steeds niet  worden gekoppeld aan een boodschap over veiligheid. Op aanraden van haar eigen kinderen zei ze: “Als moeder van twee kinderen die nog steeds, gelukkig, te klein zijn om alcohol te drinken, zal ik hen zeker ondersteunen met die boodschap om hun alcoholinname te beperken om zo veilig mogelijk te zijn. Het is niet alleen om jezelf te beschermen tegen seksueel geweld, maar het is ook om jezelf voor veel andere dingen te beschermen. ”

Gemiddeld had ongeveer 50% van de mensen die haar centrum forensisch werk bezochten bij misbruik alcohol gedronken. In voorgaande jaren varieerde dat cijfer van 60 tot 70 procent.

Volgens haar is het  waarschijnlijk dat alcohol de grootste verkrachtingsdrug is in plaats van rohypnol of andere stoffen.  Ongeveer 300 vrouwen en 30 mannen bezoeken jaarlijks het centrum na misbruik.

Ze vindt het belangrijk dat mensen elkaar beschermen in alcoholmisbruik want als je eenmaal overmatig drinkt, ben je je niet meer bewust van risico’s en het is dan goed dat er anderen zijn die over je waken dat je geen domme dingen doet, terwijl je dat in nuchtere toestand nooit zou doen.

Bronnen

https://www.independent.ie/irish-news/alcohol-still-most-usual-date-rape-drug-36807860.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge