De Deense ‘sex consent’-app zorgt voor spot en amusement

Aantal pedofiele vrouwen neemt toe in UK
Februari is de bewustmakingsmaand voor geweld tegen tieners
iphone, hand, screen

JESHOOTS-com (CC0), Pixabay

De Deense ‘sex consent’-app zorgt voor spot en amusement. Digitaal contract tussen seksuele partners vervangt passie door ‘te veel jurisprudentie’.

Denen hebben verrast en bespot gereageerd op een nieuwe app gelanceerd eind januari 2021 waarmee potentiële seksuele partners wederzijdse instemming kunnen verkrijgen voordat ze verder gaan met seks.

Ontwikkelaars van de app, iConsent genaamd, omschrijven het als een praktisch antwoord op een nieuwe Deense wet die aantoonbare, expliciete toestemming vereist voor seksuele handelingen.

Met één klik op hun smartphone beloven de ontwikkelaars van de app gebruikers een manier om “van digitale toestemming de norm te maken, om misverstanden en misbruik te voorkomen”.

De app verbindt gebruikers via hun telefoonnummers en stelt hen in staat een transactie te voltooien die seks autoriseert. Dit token voor wederzijdse toestemming is alleen geldig voor eenmalige geslachtsgemeenschap en vervalt na 24 uur. Op de achtergrond versleutelt de app het digitale contract en slaat het op om later, indien nodig, te worden herroepen als bewijs van toestemming.

Sarcastische grap

Een commentator van het vooraanstaande Deense dagblad Politiken zei dat hij de app een sarcastische grap vond, maar ontdekte dat de ontwikkelaars dodelijk serieus waren.

Andere reacties varieerden van “een schandalig misverstand” tot “behoorlijk onzinnig”. Juridische experts hebben de app-ontwikkelaars tegengesproken door te zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat hun instemmingscertificaat voor de rechtbank terecht zou komen, aangezien mensen binnen 24 uur tijd hebben om van gedachten te veranderen of te proberen te bewijzen dat iemand geen verkrachting heeft gepleegd.

“Het is eindelijk zover”, grapte het Berlingske-dagblad, “de app die seks net zo sexy maakt als een persconferentie van Corona”.

Prof Mikkel Flyverbom van de Copenhagen Business School, en lid van de Data Ethics Council van Denemarken, zei dat de app een goed voorbeeld was van het “naïeve geloof in technologie” van moderne samenlevingen. Het bestendigde een “trieste kijk” die mensen en interacties reduceert tot gegevens en knoppen.

Geweld en dwang

Voor Lene Stavngaard, landelijk hoofd van de Sex and Society-groep, is de app “zeker niet de oplossing voor het verkrijgen van toestemming”.

“Een seksuele relatie gaat niet over een contract, dus het schiet helemaal verkeerd in relatie tot de behoeften die er zijn,” zei ze.

In navolging van Zweden in 2018 steunden Deense parlementsleden vorige maand een wet die seks zonder uitdrukkelijke toestemming strafbaar stelt. Voorstanders van de nieuwe wet zeiden dat het Deense aanklagers zou helpen die vaak worstelen om te bewijzen dat geweld en dwang werden gebruikt om seks te verzekeren.

Seksuoloog Jesper Bay-Hansen vertelde de Deense radio dat het inschakelen van een app de “vaardigheid om anderen seksueel te lezen” ondermijnt.

“Ik ben bang dat we ons seksleven desexualiseren,” zei hij, “met te weinig passie en te veel jurisprudentie.”

Maar het maken van een sekscontract voor duidelijke afstemming over wat wel en niet toelaatbaar is inzake seks is wellicht toch niet zo een onzinnig idee. Lees hier verder.

Bronnen

https://www.irishtimes.com/news/world/europe/danish-sex-consent-app-sparks-derision-and-amusement-1.4469425

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge