Herpes met vaccinatie genezen ?

Seks tijdens menstruatie en condoomgebruik
België scoort hoog op vlak van anticonceptie. Alleen Frankrijk doet even goed.

Bron pic.wikianimal.news

De wetenschap heeft een grote stap vooruit gezet in een oplossing voor herpes. Het ziet ernaar uit dat de momenteel ongeneselijke ziekte binnen vijf jaar met een vaccinatie verholpen kan worden.

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening, die veroorzaakt wordt door het herpes simplex virus (HSV-1 of HSV-2). Het virus wordt overgedragen via direct contact met geϊnfecteerde huid of slijmvlies en een infectie gaat gepaard met zeer pijnlijke verwondingen in de schaamstreek. Na een eerste infectie nestelt het virus zich in de zenuwbanen en kan de patiënt, door een opleving van het virus, te maken krijgen met meerdere ziekteperiodes per jaar. Dit is psychisch zwaar voor de patiënt en verklaart de relatief hoge zelfmoordcijfers in deze patiëntenpopulatie.

Herpes genitalis is wereldwijd een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen. Deze virale infectie is meestal goedaardig, maar kan ernstige gevolgen hebben voor de levenskwaliteit. Vooral door pijnlijke en terugkerende symptomen, maar ook door de psychoseksuele gevolgen.

Een HSV infectie kan levensbedreigend zijn voor pasgeborenen en voor mensen met een verzwakt afweersysteem. Momenteel is er geen vaccin tegen HSV beschikbaar. Voor behandeling worden op dit moment virusremmers gebruikt die sommige verschijnselen van de infectie kunnen onderdrukken.

Een van de grootste angsten van patiënten met herpes is het risico om hun partner te besmetten. Het belangrijkste advies aan de patiënt is om tijdens de klinische recidieven en tot volledige heling van de letsels seksueel contact te vermijden. Penetratie is niet noodzakelijk om besmet te worden. Het virus kan ook overgedragen worden bij het cunnilungus of het fellatio of wanneer er seksspeeltjes gebruikt worden. Opgepast: besmetting is mogelijk van de mond naar het geslachtsorgaan en omgekeerd. Tijdens een opstoot wordt aangeraden elk seksueel contact te vermijden, zelfs met een condoom. Dat beschermt de ene partner enkel wanneer alle wonden van de andere partner bedekt zijn. Buiten de periode van een opstoot is het risico op overdracht van de ziekte minder groot. Sommige mensen kunnen in contact zijn geweest met het virus zonder ooit zichtbare tekenen van herpes te ontwikkelen. Ondanks de afwezigheid van symptomen, blijft besmetting mogelijk. Deze mensen zijn drager van het virus zonder het te weten. Reden te meer om altijd een condoom te gebruiken bij een nieuwe partner. Het condoom beschermt tevens tegen alle andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Twee Amerikaanse universiteiten, van Louisiana State en Pennsylvania, zijn erin geslaagd om hamsters en apen te genezen van en beschermen tegen het vaak voorkomende herpes-virus.

Het vaccin dat ze momenteel ontwikkelen, kan komaf maken met genitale herpes én koortslip. Dat is goed nieuws voor wie besmet is, maar ook voor wie er preventief tegen beschermd wil worden.

Testen op mensen

Het team van Louisiana State University heeft zich voorgenomen om het vaccin binnen het jaar al op mensen te beginnen testen. Als die testen succesvol blijken, zal het vaccin allicht binnen vijf jaar op de markt zijn.

Tot nu toe is het nog niet eerder gelukt om een oplossing te vinden tegen herpes. Nochtans zou één op zes volwassenen ermee besmet zijn

Bronnen

https://nl.metrotime.be/2018/05/11/feelgood/vaccin-tegen-herpes-op-komst/

https://www.zita.be/nieuws/last-van-herpes-dan-hebben-we-fantastisch-nieuws

https://www.popsci.com/herpes-vaccine-study

https://www.centralecommissiedierproeven.nl/onderwerpen/niet-technische-samenvatting/fundamenteel-onderzoek/nts-2015211-vaccin-herpes

https://www.vivagezond.be/herpes-genitalis-in-zes-vragen/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge