Risico’s van een seksloze relatie

Zwitsers onderzoek : betrapte kinderporno-kijkers misbruiken waarschijnlijk niet
Ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag, hoe rust je omstanders toe?
girl, sad, portrait

vdnhieu (CC0), Pixabay

Een emotioneel ondersteunend en zorgzaam huwelijk is een goede zaak. Maar wanneer dat huwelijk geen fysieke genegenheid en seksuele activiteit heeft (niet alleen geslachtsgemeenschap maar vooral intimiteit), mist het een belangrijk element. Enkele problemen die zich kunnen voordoen zijn:

Minder emotionele intimiteit: fysieke intimiteit is een belangrijke manier waarop koppels hun emotionele band versterken. Zonder dit kunnen koppels ook een minder intense emotionele band hebben.

Het in stand houden en verergeren van onderliggende problemen: Er zijn veel dingen die een gebrek aan seksuele intimiteit kunnen veroorzaken. Er kunnen bijvoorbeeld medische problemen zijn, stress, conflicten tussen de partners of een gebrek aan tijd samen. Als de oorzaken van seksuele intimiteit niet worden besproken, kunnen die onderliggende problemen voortduren en zelfs voor toenemende spanningen in de relatie zorgen.

Wrok: wanneer iemand het gevoel heeft dat hun behoefte aan fysieke intimiteit wordt ontkend – om welke reden dan ook – kunnen ze wrok ontwikkelen, wat hun relatie kan aantasten.

Gevoelens van afwijzing: wanneer iemand het gevoel heeft dat zijn partner niet geïnteresseerd is in fysieke intimiteit of als zijn interesse niet beantwoord wordt, zal hij zich waarschijnlijk afgewezen voelen. Ze kunnen dit voelen op het niveau van fysieke aantrekkelijkheid of op een dieper niveau van afgewezen worden als hele persoon. Het is essentieel dat stellen werken om hun band te versterken en de gevoelens van afwijzing te overwinnen.

Ontrouw: Een seksloos huwelijk hebben is een van de vele redenen die mensen ertoe aanzetten om buiten hun huwelijk te kijken. Voor alle duidelijkheid: gebrek aan seks rechtvaardigt geen ontrouw. In plaats daarvan zouden koppels er verstandig aan doen om rechtstreeks te praten over problemen die verband houden met onvervulde seksuele behoeften en deze op te lossen.

Voordelen voor uw gezondheid mislopen: we weten allemaal dat de voordelen voor de lichamelijke gezondheid meestal niet de belangrijkste reden zijn waarom mensen seks hebben, maar ze zijn reëel. Zonder seks lopen mensen veel gezondheidsvoordelen mis, zoals een lagere bloeddruk, een lager risico op hartaanvallen, minder pijn (seks maakt een hormoon vrij dat de pijngrens verhoogt), stressverlichting en hulp bij het inslapen.

Gezien de mogelijke nadelen en moeilijkheden die vaak worden geassocieerd met een seksloos huwelijk, is het belangrijk om aandacht te besteden aan je seksleven, zelfs als je denkt dat de rest van je huwelijk goed is. Als je geen seks hebt, of te weinig seks hebt (wat het best door jou en je partner wordt bepaald), praat er dan met je partner over. Dit kan een gevoelig onderwerp zijn, dus benader het onderwerp zorgvuldig. Druk je gedachten en gevoelens uit en sta ook open voor het horen van die van je partner. Door samen te werken aan een gezond seksleven, versterkt u uw huwelijk en vergroot u zowel uw emotionele als fysieke intimiteit.

Bronnen

https://blogs.webmd.com/relationships/20210707/hazards-of-a-sexless-marriage

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge