Vaginisme en de impact op vrouwen

Relatie pijnlijke seks en geestelijke gezondheid
Seksposities die de REM slaap bevorderen
sad woman, writing, diary

luxstorm (CC0), Pixabay

Ondanks dat het een behandelbare aandoening is, kan vaginisme een enorme psychologische impact hebben op de vrouwen die het ervaren.

Als u er niet bekend mee bent, is vaginisme een aandoening waarbij de spieren rond de vagina onwillekeurig aanspannen, waardoor geslachtsgemeenschap en penetratie buitengewoon moeilijk of onmogelijk wordt.

Het kan niet alleen voorkomen dat een vrouw van geslachtsgemeenschap geniet, maar het kan zelfs het inbrengen van tampons of het ondergaan van uitstrijkjes tot een enorm ongemakkelijke ervaring maken.

De oorzaken van vaginisme zijn divers – er zijn fysieke en psychologische redenen waarom een ​​vrouw deze aandoening kan ontwikkelen.

Maar een ding dat veel vaginisme-patiënten gemeen hebben, is een gevoel van schaamte, angst of geheimhouding met betrekking tot hun seksleven.

Sekstherapeut Teresa Bergin uit Dublin zegt dat de psychologische impact van vaginisme voor vrouwen enorm moeilijk kan zijn om mee om te gaan.

“Een vrouw die vaginisme ervaart, zal vaak zeggen dat ze het gevoel heeft dat ze een zeer zware last draagt ​​waar ze niet over kan praten, omdat vrouwen er niet vaak over praten. Er is het gevoel dat zij de enige zijn die het probleem ervaart.”

Theresa zegt dat ze vaak vrouwen ontmoet met de aandoening die vechten tegen gevoelens van isolatie of eenzaamheid over hun seksuele problemen, waarbij velen het gevoel hebben dat ze geen ‘normale vrouw’ zijn. Maar als seksuele moeilijkheden zo vaak voorkomen, waar komt dit gevoel van schaamte dan vandaan?

Het is waarschijnlijk zo omdat we niet genoeg over deze problemen praten.

Teresa zegt dat voor veel vrouwen hun huisarts en hun sekstherapeut de enige mensen kunnen zijn die weten dat ze seksuele problemen hebben. Hierdoor kunnen deze vrouwen zich totaal geïsoleerd voelen, alsof zij de enige zijn die deze problemen hebben.

“Er is een gevoel dat zij de enige zijn die het probleem ondervinden. Alle anderen lijken door te gaan met hun seksuele leven en geen problemen met seks te hebben, terwijl vaginisme eigenlijk zo gewoon is en er zijn veel mensen in de gemeenschap die het probleem ervaren. dezelfde moeilijkheid. ”

Volgens Teresa is de druk om “een perfect lichaam, een perfecte seksualiteit en een volledig functionerend libido” te hebben, vandaag de dag iets dat veel vrouwen treft.

Het is niet verwonderlijk dat de benadering van seksuele voorlichting ook een rol kan spelen bij de druk op vaginisme bij patiënten. Onze seksuele voorlichting is echt gericht op de voortplantingscyclus, en ook dat is aan het verbeteren, maar we krijgen geen voorlichting over wat we moeten doen als er iets misgaat, en wat we moeten doen als een seksuele relatie niet werkt of als we ervaren moeilijkheden in ons lichaam.

De druk die vrouwen ervaren kan ertoe leiden dat vrouwen het gevoel krijgen dat de aandoening niet te behandelen is en dat ze de rest van hun leven met seksuele problemen te maken zullen krijgen.

Meestal hebben vrouwen het gevoel dat ze hier niet voorbij kunnen komen, dat ze geen seksuele relatie kunnen hebben, dat ze misschien niet zwanger kunnen worden, en dat is een grote zorg voor vrouwen. Maar in feite vaginisme is een zeer behandelbare kwestie.

Teresa zegt dat met de juiste ondersteuning, het bewustzijn en door in therapie te gaan, een vrouw dit probleem kan overwinnen en uiteindelijk een bevredigende seksuele relatie kan hebben, zonder pijn en ongemak. Er is dus veel hoop voor de behandeling van vaginisme.

Bronnen

https://www.her.ie/health/520130-520130

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge