Drie nieuwe hiv-besmettingen per dag

Vrouwen hebben meer wantrouwen in hun sekspartners
Nederlanders van niet-westerse afkomst testen vaker op hiv/soa
3086473_orig

Photo desmotivaciones.es

Op wereldaidsdag wordt opgeroepen tot solidariteit met mensen die leven met hiv en aids. De ziekte verspreidt zich nog steeds en blijft dodelijk: in 2011 werden 1.177 nieuwe infecties vastgesteld.

In 2014 werden 1039 hiv-infecties vastgesteld in België, een daling met acht procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral bij de mannen is de daling spectaculair, daar daalt het aantal besmettingen bovendien voor het eerst in bijna vijftien jaar tijd.

Een aanhoudende toename van hiv-besmettingen in Europa toont aan dat er ondanks besparingen geld moet blijven gaan naar het testen, behandelen en voorkomen van hiv-besmettingen.

Gemiddeld per dag worden 3 nieuwe diagnoses gesteld, van mensen besmet met het hiv-virus. Voor 2014 komt dat neer op 1039 nieuwe gevallen.

De hiv-epidemie in België treft hoofdzakelijk twee populaties: mannen die seks hebben met mannen (MSM – 51 procent van de diagnoses in 2013), vooral met de Belgische of een andere Europese nationaliteit, en mannen en vrouwen die het virus hebben opgelopen via heteroseksuele betrekkingen.

Bij de homoseksuelen neemt men de afgelopen jaren een gestage stijging waar van het aantal hiv-diagnoses. In 2013 was er een stijging van 5 procent in vergelijking met 2012. Die stijging komt voornamelijk door een toename van het aantal diagnoses bij niet-Belgische MSM, hoofdzakelijk van andere Europese nationaliteiten. Toch vertegenwoordigen de Belgen nog steeds 65 procent van de gediagnosticeerde homo’s.

Bronnen

http://www.standaard.be/cnt/dmf20151126_01990918

http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/wereldaidsdag-meer-dan-3-nieuwe-besmettingen-per-dag-in-belgie/article-normal-73455.html

https://www.demorgen.be/wetenschap/elke-dag-meer-dan-drie-nieuwe-hiv-diagnoses-in-belgie-be84eb0f/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge