In relaties wordt te weinig gepraat over SOA in de VS

Soa die vleesetend wordt
Seks en toestemming: het is tijd om verder te gaan dan de regels

Copyright Natalia Mantini

Voor het vierde jaar op rij zijn seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) op een historisch hoogtepunt in Amerika, volgens het Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Hoewel soa’s niets zijn om zich voor te schamen, beheersbaar zijn en behandelbaar zal een op de twee seksueel actieve mensen onder de 25 jaar een soa oplopen in de VS.

Artsen  besteden ook bijzonder weinig aandacht aan praten over seksuele gezondheid tijdens controles en onderzoek toont aan dat vaak Soa-schaamte voorkomt dat mensen worden getest.

En, met een seks-negatieve cultuur die ons voortdurend vertelt dat vrouwen die van seks houden “sletten” zijn en een soa krijgen betekent dat je roekeloos en “smerig” bent, is het  geen wonder dat het aantal SOA-gevallen niet afneemt. Het stigma rond soa’s is springlevend en het weerhoudt ons ervan om te praten over – en prioriteit te geven aan – onze seksuele gezondheid. Nieuwe gegevens tonen aan dat de stilte rondom de seksuele gezondheid ook een onevenwichtigheid in de relaties veroorzaakt.

In een recente Bustle-enquête onder 226 vrouwen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar met verschillende seksuele oriëntaties, zegt 54 procent van de vrouwen ‘waarschijnlijk’ soa’s te bespreken met een nieuwe partner en 21 procent zegt te wachten tot ze intiem worden met een partner om over soa’s te praten. Als het gaat om langetermijnrelaties, zegt 75 procent van de vrouwen dat ze ‘zeer waarschijnlijk’ geneigd zijn om het met een partner te bespreken, wat betekent dat veel te veel van de jonge vrouwen dit belangrijke gesprek niet voeren op het moment dat het nodig is, namelijk vooraleer men naar bed gaat met een nieuwe partner.

Als het gaat om soa en zwangerschapspreventie, heeft de meerderheid van de vrouwen (57 procent) ook het gevoel dat zij het meest betrokken zijn – en de meesten (54 procent) willen dat hun partner meer zou doen om de verantwoordelijkheid te delen. Slechts 39 procent van de vrouwen zei dat hun partner net zo betrokken was bij soa en / of zwangerschapspreventie.

Zoals een deelnemer aan het onderzoek zei: “Het grootste stigma rond seksuele gezondheid is dat de verantwoordelijkheid van een seksuele relatie vaak op de vrouw valt.” Een daarvan zei: “Vrouwen lijken nog steeds de verantwoordelijkheid te dragen voor soa en zwangerschapspreventie.” Een ander zei: “Het is altijd de verantwoordelijkheid van de vrouw om geboortebeperking te hebben, maar toch willen mannen de controle hebben over al het andere dat vrouwen doen met hun lichaam.”

Bijna niemand die ondervraagd werd, had het gevoel dat ze niet zo betrokken waren bij deze discussies als hun seksuele partners. Als het ging om anticonceptie, zei slechts één procent dat ze het gevoel hadden dat het de verantwoordelijkheid van hun partner was.

Het is duidelijk dat er nog steeds diepgewortelde verlegenheid, ongemak en ongelijkheid rond deze belangrijke kwestie bestaat.

Bron

https://www.bustle.com/p/we-asked-226-women-to-tell-us-the-biggest-stigma-that-still-exists-around-womens-sexual-health-11832119

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge