Nieuwe seksueel overdraagbare aandoening treft honderdduizenden

Als tieners met hun ouders over seks praten, leidt dit tot minder risicovol gedrag
Vrouwen hebben meer wantrouwen in hun sekspartners
tumblr_nkl8n5TvPM1qj6yu8o1_400

Bron yoursinfinitely.tumblr.com

Mycoplasma genitalium (MG). Het is de naam van een nieuwe soa (seksueel overdraagbare aandoening) die honderdduizenden treft. De infectie werd in de jaren 80 als een bacterie geïdentificeerd, maar wetenschappers menen nu dat ze seksueel wordt doorgegeven. MG kan voor ontsteking van de urinewegen en vaginale bloedingen zorgen.

Heel wat mensen zullen nooit weten dat ze drager zijn van MG, maar het bewijs groeit dat het door onbeschermde seks wordt doorgegeven.

De bacterie Mycoplasma genitalium is seksueel overdraagbaar (soa) en kan voor ontstekingen zorgen bij zowel mannen en vrouwen. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 1% besmet is met deze bacterie, terwijl de meeste mensen niet van het bestaan afweten. De meeste mensen zullen geen symptomen ontwikkelen, maar wanneer er symptomen zijn, lijken die op de symptomen van gonorroe en chlamydia. De lange termijneffecten van een Mycoplasma genitaliumbesmetting zijn nog niet bekend.


Britse onderzoekers analyseerden de gegevens van een nationaal onderzoek naar seksueel gedrag. Zij stelden vast dat mensen die meerdere sekspartners hebben, geen condoom gebruiken, in achtergestelde gebieden wonen en tussen 25 en 44 jaar oud zijn de grootste kans hebben om positief te testen. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology, tonen dat 1 op 100 Britten tussen 16 en 44 jaar die ooit seks hebben gehad drager zijn van MG.

Meerdere sekspartners
De bacterie komt het vaakst voor bij mensen die in het voorbije jaar meer dan vier sekspartners hebben gehad. In die groep is 5.2 procent van de mannen en 3.1 procent van de vrouwen drager van MG.

Bloeding na seks
De theorie dat de aandoening seksueel wordt overgedragen, wordt ondersteund door de vaststelling dat geen enkele van de 200 onderzochte 16- en 17-jarigen die verklaarden nog geen seks te hebben gehad drager bleek van de infectie. De meeste mensen die positief testten verklaarden dat ze geen symptomen hadden, maar een groot deel van de vrouwen verklaarde te bloeden na de seks.

Aangenomen wordt dat MG onstekingen van de urinewegen, van de baarmoederhals, van de eileiders en mogelijk zelfs vrouwelijke onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

De onderzoekers waarschuwen dat indien dokters enkel de mensen testen die symptomen vertonen, de meerderheid van de gevallen over het hoofd zal gezien worden. “Verder onderzoek is nodig om de klinische gevolgen en de langetermijncomplicaties van de infecties te kennen”, aldus hoofdonderzoeker Pam Sonnenberg en hoofdauteur van het onderzoek.

Wat is het

Deze soa wordt veel geassocieerd met infecties aan de plasbuis, en kan ook leiden tot andere infecties of ontstekingen (bijv. blaasontsteking). Er wordt zeer weinig tot niet getest op deze soa. De reden hiervoor is omdat de infectie lastig te ontdekken is (bijv. in een urinekweek). Er wordt regelmatig uitgegaan van een mycoplasma genitalium infectie als iemand wel symptomen heeft maar er geen andere soa, bijvoorbeeld gonorroe of chlamydia, kan worden gevonden.

Symptomen

De symptomen van mycoplasma worden ook wel a-typisch genoemd: de verschijnselen komen niet altijd overeen.

Bij mannen:

Vaak komen er geen symptomen voor. Als deze er wel zijn dan is het vaak:

– pijn of een branderig gevoel bij het plassen

– afscheiding uit de penis.

Bij vrouwen:

Veel vrouwen hebben geen last van mycoplasma genitalium symptomen. Maar de volgende verschijnselen kunnen voorkomen:

– afscheiding die anders is dan normaal

– irritatie of een branderig gevoel bij het plassen

– pijn of bloeden tijdens seks

– pijn in het bekkengebied

– buikpijn

Hoe lang duurt het voordat de symptomen opkomen?

Veel mensen hebben geen last van symptomen bij een mycoplasma infectie, maar als ze verschijnen dan is dit meestal binnen een aantal weken na besmetting met de infectie.

Bronnen

http://www.demorgen.be/wetenschap/nieuwe-seksueel-overdraagbare-aandoening-treft-honderdduizenden-bb4aaf2f/

http://onlinesoakliniek.nl/mycoplasma-genitalium

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/164992-mycoplasma-genitalium-de-onbekende-soa.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge