Seks tegen de examenstress

Ouders bang van virtuele seks in games
Backpackers in Australië en toevallige seks

Seksueel getinte foto’s op Snapchat, een online popupstore met seksspeeltjes voor

Photo by Roman Khripkov

blokkende studenten, … Neemt met de stijgende examenkoorts ook het libido van de studerende jongeren toe? “Seks is een effectieve manier om stress te reguleren”, zegt seksuologe Rika Ponnet. “Het geeft je even een ontspannen gevoel tijdens een periode van excessieve druk. Net als sporten en alcohol.”

Dat studenten hun studeerpauzes op de meest diverse manieren invullen, bleek in april op Snapchataccount ‘Gentstudent’. Tussen de grappige kattenfilmpjes en toilethumor doken tientallen foto’s op van blote borsten en billen en zelfs dildo’s. “Even tijd voor een pauze”, luidde het dan.

Worden studenten in de aanloop naar de examens losbandiger? “We ondervinden dat de goesting van de student tijdens de blokperiode
stijgt”, zeggen twee studenten Handelswetenschappen aan de UGent, die recent een online popup-seksshop voor blokkende studenten startten.

‘Bij het vrijen komen endorfines vrij die hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten’

Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ontbreekt, maar onlogisch is het volgens seksuologe Rika Ponnet niet. “Seks kan gebruikt worden als een manier om stress te reguleren. Ook binnen relaties zie je dat veel mensen op deze manier ontspanning zoeken. Zowel bij het masturberen als bij het vrijen komen endorfines vrij die op natuurlijke wijze hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten. Een welkome afwisseling nadat je een teveel aan spanning hebt opgebouwd, iets wat typisch is aan blokken en examens.”

Het is volgens Ponnet dus niet zo dat het libido van de studenten stijgt, het gaat eerder om een uiting van de zware druk en grote stress waaronder ze in deze periode staan. Hetzelfde ontladende effect kunnen sporten en alcohol hebben. “Ook sport is een vorm van inspanning die leidt tot ontspanning, net als seks”, zegt Ponnet.

Gezond en normaal

‘Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen. Vroeger leidde dat ook tot excessen, maar toen waren er niet zulke kanalen waar iedereen toegang toe had’

De blote borsten op Snapchat ziet de seksuologe niet meteen als problematisch. “Het is misschien wat wansmakelijk, en als je dit als weldenkende volwassene bekijkt, is het er soms misschien wel wat over”, zegt ze. Maar dit zijn excessen die in de lijn liggen van het excessieve dat de studenten in zo’n periode moeten presteren.

Hetzelfde kan gebeuren als je seks aanwendt om te ontspannen. Het gaat dan niet meer over genieten of verbinding zoeken met je partner, wat tot verslaving kan leiden. Maar zo ver moeten we het in dit geval niet zoeken: het is heel gezond en heel normaal dat studenten in deze periode wat afleiding zoeken.”

Ook masturberen kan helpen

Masturberen tijdens periodes van stress helpt je te ontspannen. Het bevordert de nachtrust en heeft een positief effect op je lichaam en brein.
Helft van de jongens masturbeert vaker

1 op 2 van de jongens doet meer aan zelfbevrediging tijdens de blok. Bij meisjes zou dit minder zijn: daar gaat het om 1 op 5. Ook de helft van de jongens zegt dat ze meer aan seks doen tijdens de examenmaanden (Trendwolves & Radio MNM, 2014).
Masturberen en gelukshormonen

Masturberen doet je gelukkiger voelen. Door het strelen en de opwinding komt endorfine vrij. Dit hormoon is ook actief bij lichamelijke inspanningen zoals sport. Het geeft je het gevoel in een euforische roes te verkeren. Bij het knuffelen en klaarkomen is het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine actief. Dit hormoon komt vrij als je je verbonden en geliefd voelt. Het hormoon werkt stress- en angstverlagend en heeft een kalmerend effect.

Seks voor het examen doet je beter presteren.

Een nummertje maken voor een examen geeft een relaxed en voldaan gevoel waardoor mensen over het algemeen beter presteren. Orale seks en zelfbevreding heeft veel minder effect, blijkt uit een studie uit 2006 van Britse onderzoekers. Dat meldt het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Psychologen van de Universiteit van Paisley hebben de invloed van verscheidene seksuele activiteiten op de bloeddruk tijdens en na een examen vergeleken. Een testgroep van 24 vrouwen en 22 mannen moest twee weken lang een dagboek bijhouden over de seksuele handelingen die ze verrichtten.

De proefpersonen werden in die periode aan een aantal examens onderworpen, in de vorm van bijvoorbeeld het houden van een toespraak of hardop hoofdrekenen. De proefpersonen die regelmatig geslachtsgemeenschap hadden gehad, vertoonden duidelijk minder stress, ook na een langere periode. Verder bleek hun bloeddruk na een examen veel sneller weer normaal dan bij anderen.

De onderzoekers denken dat de stressvermindering te maken heeft met de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat een rol speelt bij het gevoel van verbondenheid in relaties, het orgasme en voortplanting. Het vermoeden is dat dit hormoon wordt aangemaakt als geliefden elkaar veel aanraken.

Bronnen

http://www.hln.be/

https://www.allesoverseks.be/themas/seks-in-de-praktijk/sekstechnieken/vingeren/helpt-masturberen-tegen-examenstress

https://www.nu.nl/wetenschap/662760/seks-voor-examen-verbetert-prestaties.html

http://www.guido.be/Nieuws/ArticleDetail/tabid/251/ArticleId/11734/Default.aspx

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge