‘Alleen ja is ja’: Spanje zet stappen om verkrachtingswet te versterken

Wat is toestemming? Hoe u toestemming voor seks praktisch kunt toepassen
fiction, design, dream

Engin_Akyurt (CC0), Pixabay

Toen de hoogste rechtbank van Spanje in 2018 vijf mannen, bekend als de ‘Wolf Pack’, vrijsprak van verkrachting in Madrid, demonstreerden vrouwen die vroegen om wetswijzigingen

Het Spaanse kabinet heeft eind juni 2021een wetsontwerp goedgekeurd dat de wetten van het land tegen verkrachting versterkt door expliciete toestemming te eisen voor seksuele handelingen, een stap die al lang wordt geëist door slachtoffers van mishandeling en vrouwenrechtengroepen.

De voorgestelde wet “maakt duidelijk dat zwijgen of passiviteit geen instemming betekent, of dat het niet tonen van oppositie geen excuus kan zijn om tegen de wil van de andere persoon te handelen”, zei regeringswoordvoerster Maria Jesus Montero, die het “een beslissende stap vooruit noemde”.

De maatregel volgt op de beruchte groepsverkrachting van een 18-jarige vrouw in 2016 door vijf mannen op een stierenrennenfestival in Pamplona, ​​Noord-Spanje. De mannen, die zichzelf ‘de wolvenroedel’ noemden, werden aanvankelijk veroordeeld voor seksueel misbruik in plaats van voor het zwaardere misdrijf aanranding, waaronder verkrachting, omdat de rechtbank geen bewijs vond dat ze fysiek geweld hadden gebruikt. Twee van de mannen filmden de aanval, waarbij de vrouwen stil en passief waren, wat de rechters interpreteerden als toestemming.

De uitspraak bracht aan het licht dat verkrachting volgens het bestaande strafwetboek van Spanje gepaard moet gaan met geweld en intimidatie. Demonstraties in het hele land eisten hervormingen.

Nu bekend als de “alleen ja is ja”-wet, zal het wetsvoorstel verkrachting definiëren als seks zonder duidelijke toestemming. Het stelt ook gevangenisstraffen voor voor seksuele intimidatie op het werk en maakt catcalling – het seksueel lastigvallen van een vreemdeling op straat – voor het eerst strafbaar. Ook kwalificeert het wetsvoorstel gedwongen huwelijken en genitale verminking als strafbare feiten en versterkt het de wetten tegen pooierschap. (het controleren van prostituees en het regelen van klanten voor hen).

Over de nieuwe wet zei de minister van Gelijkheid Irene Montero: “Deze wet stelt instemming centraal en dat betekent dat alleen jij beslist over je lichaam en seksualiteit. Het bevrijdt je van het moeten aantonen dat je je verzette, dat er geweld was of dat je voelde zich aangesproken.”

Het wetsvoorstel gaat nu naar het parlement voor een debat en stemming, hoogstwaarschijnlijk in september 2021.

Premier Pedro Sanchez staat aan het hoofd van een minderheidsregering, maar zal naar verwachting voldoende steun krijgen van kleinere regionale partijen om het wetsvoorstel aan te nemen.

“Laten we van ons land een vrijere en veiligere plek voor vrouwen maken”, tweette hij nadat het kabinet het wetsontwerp had goedgekeurd, dat volgens hem het “recht op seksuele vrijheid van vrouwen” zal beschermen.

Volgens Amnesty International hebben slechts een tiental Europese landen hun wettelijke definitie van verkrachting als seks zonder toestemming veranderd. Die lijst omvat België, Denemarken, Duitsland en Ierland. De Spaanse “alleen ja is ja”-wet weerspiegelt de wetgeving die in 2018 in Zweden van kracht werd.

Lees ook https://www.seksonderzoek.be/sekstoestemming

Bronnen

https://newseu.cgtn.com/news/2021-07-09/-Only-yes-is-yes-Spain-moves-to-strengthen-rape-law–11JISh1bbFe/index.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge