Opwarming aarde : minder zin in seks?

Tevredenheid leven bereikt dieptepunt op 40 jaar
Twee keer seks per uur om sneller zwanger te worden?

StockSnap / Pixabay

Het is heel normaal dat je eens een periode in je leven kent dat je even wat minder zin hebt in vrijen met je partner. Het kan zijn dat je een hoop dingen aan je hoofd hebt en je aandacht er niet bij hebt. Zo zijn geldzorgen, problemen of het werk, geïrriteerd zijn of onzekerheid redenen om even geen zin te hebben. Bij vrouwen komt het wat vaker voor dan bij mannen. Meestal is het tijdelijk en komt er vanzelf weer een periode in het leven, waar de zin in vrijen weer toeneemt.

Na verzuipende ijsberen, overstromende laaglanden en uitdrogende akkers mag klimaatverandering straks nog een ramp voor zijn rekening nemen : de ondergang van de sekslust, verlies aan libido en dalende vruchtbaarheid. Dat zeggen wetenschappers van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research in een nieuw onderzoek, nadat ze ontdekten dat er negen maanden na een hete zomerdag weinig kinderen geboren werden.

Het is algemeen geweten dat het voortbestaan van de mensheid bedreigd wordt door de opwarming van de aarde: de zeespiegel stijgt, we zien steeds vaker overstromingen of grote droogtes. Nu kunnen we een nieuw neveneffect van de opwarming aan het lijstje toevoegen: er worden minder kinderen geboren.

Dat de klimaatopwarming een bedreiging vormt voor de mensheid omdat ze zorgt voor een stijging van het zeepeil, voor overstromingen en droogtes. Dat wisten we al lang. Aan dat lijstje kan een nieuw probleem worden toegevoegd: een instortend geboortecijfer.

Volgens onderzoek hebben mensen minder zin in seks naarmate de temperatuur toeneemt. Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research stelt het wat verbloemd: “de coïtale frequentie neemt af”.

Onderzoek wijst uit dat, wanneer de temperatuur stijgt, mensen minder zin hebben in seks. Wetenschappers hielden het geboortecijfer bij, negen maanden na een hittegolf. Wat blijkt, er worden 0,7 procent minder kinderen geboren dan negen maanden na een koudere periode. Dit wil zeggen dat hogere temperaturen er ofwel voor zorgt dat we minder vruchtbaar zijn, of dat we simpelweg minder zin hebben in geslachtsgemeenschap.

Vooral landen waar de geboortecijfers nu al te laag zijn, kunnen in de toekomst hierdoor problemen ondervinden.

“Extreme hitte leidt tot een opmerkelijke daling in aantal geboortes”, stellen de onderzoekers. “Extreme temperaturen kunnen invloed hebben op hormoonlevels en seksdrive. Daarnaast kunnen hoge temperaturen de kwaliteit van het zaad van de man verminderen en zelfs de ovulatie bij de vrouw beïnvloeden”.

Druk op sociale zekerheid
Hoewel de studie betrekking heeft op de Verenigde Staten, kunnen de gevolgen meer uitgesproken zijn in de ontwikkelende wereld. Het effect van het warmere weer is vermoedelijk hetzelfde in Europa als in Noord-Amerika, zo stelt auteur van het rapport, professor Alan Barreca van de universiteit van New Orleans in The Independent.

“De daling van het geboortecijfer is een ernstig probleem voor landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar het aantal geboortes het aantal sterfgevallen niet compenseert”, stelt Barreca. “Dit zal voor druk zorgen op de sociale zekerheid in die landen omdat het een onevenwicht in de bevolkingsopmaak schept”.

Niet iedereen is het met deze theorie eens. Sommigen beweren dat juist de warmte en de hitte de libido omhoog jaagt en we net meer zin in seks gaan krijgen.

Maar misschien is dat dalend kinderaantal ook juist de oplossing van het probleem. Als we met minder op de wereld zijn, gaan we minder vervuilen en zal mogelijk het opwarmen van de aarde gestopt worden.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4046603_hebben-we-hierdoor-minder-zin-in-seks.html

http://www.demorgen.be/buitenland/klimaatopwarming-zorgt-ervoor-dat-we-minder-seks-hebben-bb8b4217/

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170718_02977542

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/minder-baby-s-bij-opwarmen-van-de-aarde~a4187897/

https://www.theguardian.com/environment/2017/jul/12/want-to-fight-climate-change-have-fewer-children

https://www.macabido.com/can-weather-and-climate-affect-your-libido/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge