Aids : na 35 jaar nog niet verslagen

Veel ouderen vrijen onveilig en hebben meer kans op SOA
Anticonceptiepil heeft wel invloed op seksleven


Aids is één van de ergste ziektes ter wereld. Jaarlijks sterven duizenden mensen aan deze ziekte. Vooral in Afrika ligt het dodental van de aan aids overleden patiënten hoog.

tree

Bron www.flickr.com

Het grootste probleem is dat je niet weet of je aids hebt. Je kan het van de buitenkant niet zien. En als je gaat zien dat je aids hebt valt er niets meer te redden. Er zijn namelijk nog geen geneesmiddelen of medicijnen zijn uitgevonden.

Elke 26 seconden overlijdt iemand aan aids. Maar : het aantal besmettingen daalt wereldwijd, en alsmaar meer mensen worden behandeld met aidsremmers.

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus, een virus dat het afweersysteem aantast en zo aids veroorzaakt. Zonder behandeling leidt een hiv-infectie op lange termijn tot aids en overlijden. Een hiv-infectie verloopt in 4 fasen (link is external) en aids is de laatste fase. Bij aids is het afweersysteem ernstig aangetast en verhoogt de kans op ziekte.
Seropositief of hiv-positief

De meeste mensen met hiv in België hebben geen aids. Zij zijn sero- of hiv-positief. Dat wil zeggen dat ze drager zijn van het hiv-virus. Dankzij hiv-medicatie werkt hun afweersysteem goed en leiden zij een normaal leven.

Het aantal nieuwe infecties daalt en sterfte door aids neemt af. Hierdoor stabiliseert het aantal mensen in de wereld dat leeft met hiv. In 2015 kregen 17 miljoen mensen levensreddende hiv-remmers. 54% van de mensen met hiv heeft nog altijd geen toegang tot behandeling.  Maar het is zeker nog niet uitgeroeid.

aids

1. Aids

1.1 Hoe werd aids voor het eerst herkend?
Aids werd het eerst herkend in de Verenigde Staten. Dit was een 1981. Een bepaald soort longontsteking dat normaal allen voorkomt bij mensen met een verzwakte afweer, kwam ineens opvallend vaak voor bij jonge (homoseksuele) mannen. Zij waren vóór die tijd nog volkomen gezond. Ook werden in deze groep mensen plotseling veel gevallen van een bepaald soort huidkanker (Kaposi sarcoom) ontdekt. Deze kanker is zeldzaam en kwam tot dat moment eigenlijk alleen bij oudere mannen voor. Het bleek om een nieuwe ziekte te gaan. Deze ziekte kreeg de naam aids.
Men ontdekte dat het ging om een ernstige aantasting van het afweersysteem van het lichaam, die veroorzaakt wordt door een virus. Het virus dat aids veroorzaakt, stamt af van een vergelijkbaar virus.

1.2 Wat is aids?
Het woord aids is een afkorting van Acquired Immuno-Deficiency Syndrome. Letterlijk vertaalt is dit Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Verworven betekent dat het iets is wat je tijdens je leven oploopt. Deficiëntie wil zeggen dat iets beschadigd of aangetast is en daardoor niet meer goed werkt. Immuun betekent dat je lichaam afweerstoffen maakt tegen bepaald ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen en schimmels. Immuun-deficiëntie betekent dus dat je afweersysteem wordt aangetast. Syndroom betekent dat het om allerlei ziektes en ziekteverschijnselen gaat.

1.3 Wat is HIV?
Aids wordt veroorzaakt door een virus: het HIV-virus. HIV is een afkorting van Humaan Immunodeficiëntie Virus. Iemand die met het HIV-virus besmet is, is seropositief.Als het virus in je lichaam komt, dringt hij binnen in de T4-cellen, ook wel witte-bloedcellen genoemd. Deze cellen regelen het afweersysteem. Het HIV-virus verandert dan het programma van de celkernen. Daardoor gaat zo’n cel meer HIV-virussen maken in plaats van stoffen om het lichaam te beschermen. Als het HIV-virus steeds meer T4-cellen binnendringt, maakt het van al die T4-cellen cellen die het HIV-virus kopiëren: er komen steeds meer HIV-virussen in je bloed. Als er dan andere virussen het lichaam binnenkomen, zijn er te weinig T4-cellen om je lichaam te beschermen. En omdat je een verzwakt afweersysteem hebt, maken de virussen je ziek: je hebt aids.

1.4 Hoe wordt het HIV-virus overgedragen?
Het virus bevindt zich in: bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk.
Bij iemand die geïnfecteerd is met het HIV-virus bevatten bloed en sperma een hoge concentratie van het virus. In vaginaal vocht en voorvocht is deze concentratie veel lager, maar via deze lichaamsvochten kan het virus wel worden overgedragen.
In andere lichaamsvochten kan het virus wel aanwezig zijn, maar in een veel te lage concentratie om een infectie te kunnen veroorzaken. Er is alleen risico als er zichtbaar bloed in zit.

Het HIV kan overgedragen worden door:
A. Onveilig seks contact
Iedereen die onveilig vrijt loopt risico op een besmetting met HIV of een andere seksueel overdraagbare aandoening. De kans op een HIV-besmetting is groter bij seksuele contacten met mensen uit groepen waarbinnen aids veel voorkomt.
Bijvoorbeeld mensen die drugs spuiten, mannen met wisselende homoseksuele contacten en mensen die afkomstig zijn uit gebieden waar aids veel voorkomt. Het probleem is dat je niet aan iemand kunt zien of hij of zij tot één van deze groepen behoort. Ook weet lang niet iedereen of hij/zij seropositief is. Dit is ook niet te zien.
Onveilige seksuele handelingen zijn.
1. Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina).
2. Anale seks zonder condoom (penis in anus).
3. Orale seks, waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt.
4. Onderling gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

B. Het inspuiten met eerder gebruikte naalden en spuiten bij druggebruik
Men raakt niet besmet met HIV door drugs te gebruiken. Personen die drugs spuiten en elkaars naalden en spuiten gebruiken, lopen wel risico, omdat in de naalden en spuiten bloedresten achtergebleven zijn.

C. Een seropositieve moeder het tijdens de zwangerschap, de bevalling of via de borstvoeding aan haar kind
HIV kan worden overgedragen van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling, als de moeder seropositief is. Na de bevalling kan de moeder het virus via de borstvoeding overdragen.
D. Het gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusies met besmet bloed. (In West-Europa is dit vrijwel uitgesloten)
De kans dat je in Nederland via een bloedtransfusie aids krijgt, is vrijwel uitgesloten. Sinds 1985 worden alle bloeddonaties gecontroleerd op antistoffen tegen HIV. Besmet bloed wordt niet gebruikt. In ontwikkelingslanden wordt het bloed niet altijd gecontroleerd.

http://www.scholieren.com/werkstuk/5763

Knack 03/08/2016

http://www.sensoa.be/feiten-en-cijfers/hiv-belgie-feiten-en-cijfers/page/0/1

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge