Anticonceptielandkaart

Homomannen starten later met seks
Condoom vertelt je hoe goed je in bed bent

De anticonceptie-atlas is een kaart die 45 landen in heel Europa scoort op toegang tot moderne anticonceptie.

Pexels (CC0), Pixabay

De ranglijsten – die gebaseerd zijn op toegang tot voorbehoedsmiddelen, advies inzake gezinsplanning en online informatie – laten een zeer ongelijk beeld in Europa zien.

Het Europees Parlementair Forum voor Bevolking en Ontwikkeling (EPF) heeft de Atlas in samenwerking met Third-i geproduceerd, terwijl deskundigen op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten de methodologie hebben ontworpen.

“Toegang tot anticonceptie moet een van de belangrijkste aandachtspunten zijn van regeringen om burgers in staat te stellen hun families en levens te plannen. Toch zou elk geanalyseerd land meer moeten doen om de toegang te verbeteren. Onze bevindingen tonen aan dat het voor veel Europese landen geen prioriteit is om ervoor te zorgen dat mensen keuzevrijheid hebben over hun reproductieve leven “, aldus Neil Datta, EPF Secretary.

“Dit wordt bevestigd door statistieken over onbedoelde zwangerschap: meer dan 43% zwangerschappen in Europa zijn onbedoeld. Anticonceptie wordt gebruikt door 69,2% van de Europese vrouwen tussen 15 en 49 jaar die getrouwd zijn of samenwonen met een partner – verlaag de gebruikscijfers van zowel Noord-Amerika als Latijns-Amerika / Caribisch gebied. ”

“Voor relatief lage kosten kunnen overheden anticonceptie terugbetalen, met name langwerkende en omkeerbare anticonceptie, zoals implantaten en spiraaltjes. Officiële overheidswebsites met informatie over anticonceptiva en waar ze te krijgen zijn een minuscule uitgave voor overheden, maar kunnen een groot verschil maken voor burgers die op zoek zijn naar accurate informatie. ”
Hoogtepunten van de bevindingen

Frankrijk is het belangrijkste land voor toegang tot anticonceptie in Europa. Het is ook het land met het hoogste geboortecijfer op het continent.

Over het algemeen heeft West-Europa betere toegang tot anticonceptie dan Oost-Europa. Een opmerkelijke uitzondering is echter Moldavië – dat aan de top van de ranglijst ligt (vierde plaats).

Europese Unie-landen domineren de top tien plaatsen, maar er zijn ook zes EU-lidstaten tussen de tien slechtst presterende staten. Bulgarije en Griekenland staan ??dicht bij de bodem van de plaatsing, alleen Rusland doet het slechter.

Elf landen hadden een zeer goede of uitstekende door de overheid gesteunde website met informatie over de verschillende soorten contraceptie, waar deze te krijgen was en of deze worden vergoed.

Hoewel veel andere landen websites hebben die worden beheerd door farmaceutische bedrijven of NGO’s, hadden zes landen geen enkele website met informatie over voorbehoedsmiddelen (Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Griekenland en Rusland). Sommige van deze landen hebben een zeer lage gebruiksconcentratie voor anticonceptie, een hoge mate van abortus en een prevalentie van mythen over anticonceptie.

Vijfentwintig landen bieden geen enkele vorm van vergoeding voor anticonceptie. Eén land, Slowakije, heeft een wet die expliciet elke vorm van vergoeding voor anticonceptie verbiedt. Van de landen die wel vergoeden, varieert het vergoedingsniveau sterk.

Turkije verstrekt bepaalde voorbehoedsmiddelen gratis in openbare gezondheidscentra, maar alleen aan gehuwde vrouwen.

Noodanticonceptie (ook wel ‘morning after pill’ genoemd) is legaal in alle 45 onderzochte landen. In drie landen (Albanië, Hongarije, Rusland) is echter nog steeds een recept vereist om noodanticonceptie te verkrijgen.

Bronnen

https://www.contraceptioninfo.eu/node/7

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge