Chlamydia neemt toe bij studenten

Ook mannen worden dikker als ze kinderen krijgen
Seks tijdens menstruatie
Geschatte tijd om tekst te lezen: 4 minu(u)t(en)

Onder het stijgende aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) is chlamydia de sterkste klimmer. Met 1 op 20 besmette personen zijn jongeren het kwetsbaarst. Experts luiden de alarmbel volgens het studentenblad VETO

Soa’s komen de laatste jaren steeds frequenter voor in Vlaanderen. De meest voorkomende soa is chlamydiasis, beter gekend als chlamydia. “Een paradox,” vindt Boris Cruyssaert van Sensoa, “Chlamydia is voor velen een onbekende soa, terwijl ze het vaakst voorkomt.”

Vooral 15- tot 30-jaren zijn kwetsbaar. Van die leeftijdscategorie is maar liefst 1 op 20 met chlamydia besmet. In die leeftijdscategorie komt de aandoening bijna twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen, omdat bij vrouwen de symptomen minder vaak optreden. “Dat is gevaarlijk, aangezien velen niet doorhebben dat ze besmet zijn,” zegt Ive Talboom, huisarts bij het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven.

Net omdat studenten vaak geen symptomen opmerken, laten ze zich ook niet testen. Dat draagt bij tot een verdere verspreiding. Een grotere bewustwording en testen bij de studenten- of huisarts, brengen soelaas.

Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, focust in haar nieuwe campagne “Share love, geen soa” op jongvolwassenen binnen een relatie. Het condoom wordt bij hen geregeld – zonder testen – weggelaten, waardoor soa’s zoals chlamydia kunnen rondgaan. Men roept jongeren daarom op om zich te laten testen. Ook aan artsen wordt gevraagd om het gesprek aan te knopen.

De nieuwe campagne richt zich in de eerste plaats op jongvolwassenen, tussen 18 en 35 jaar. “Het typische relatiepatroon bij hen is dat ze vaak opeenvolgende relaties hebben, kort of lang. Als de relatie serieus wordt bevonden, laat men het condoom weg. Op dat moment worden eerder opgelopen soa’s doorgegeven”, zegt woordvoerder Boris Cruyssaert.Daarbij wordt chlamydia als voorbeeld aangehaald, dat bij een op twintig jongvolwassenen voorkomt. Wie besmet raakt, heeft vaak geen symptomen, maar wie er lang mee rondloopt, loopt wel het risico op verminderde vruchtbaarheid.Groot taboe
“Er is nog steeds een groot taboe op soa’s. Uit onderzoek blijkt ook dat studenten denken dat testen enkel nodig is voor mensen met veel wisselende seksuele contacten. We roepen jongeren daarom op om zich te laten testen, vooraleer het condoom wordt weggelaten”, vervolgt Cruyssaert.

De vraag rijst waarom chlamydia nu juist bij jongeren en jongvolwassenen zo vaak voorkomt. De rol van frequente losse seksuele contacten, wat bij jongeren niet onregelmatig voorkomt, valt niet te onderschatten. “Er zijn denk ik meer wisselende seksuele contacten bij studenten dan dat vroeger het geval was,” meent Talboom. “Er wordt ook sneller overgegaan tot seksueel contact, waardoor het risico logischerwijs stijgt.”

Cruyssaert bevestigt dat, maar wijst ook op een andere belangrijke factor. “Het typische relatiepatroon in deze groep is seriële monogamie,” vertelt hij. “Dat wil zeggen, een opeenvolging van monogame relaties. Je hebt dus een lief en bent monogaam.”

Bij die leeftijdscategorie vinden er echter regelmatig partnerwissels plaats. “Er wordt na een vrij korte periode van partner gewisseld,” legt Cruyssaert uit. “In de eerste weken wordt nog een condoom gebruikt. Op een bepaald moment vertrouwt men elkaar en gebruiken de partners geen condoom meer. Je kan chlamydia dus oplopen bij je ene lief en het zonder het te beseffen doorgeven aan je volgend lief.”

Moraal van het verhaal: je moet niet per se met half Leuven vogelen om chlamydia te krijgen. Dat is meteen ook de boodschap van de “Share love, geen soa”-campagne die Sensoa in oktober van dit jaar aftrapte.

Rik* testte enkele weken geleden positief op chlamydia. Een standaard soa-test van het Studentengezondheidscentrum, kostprijs 31 euro, bracht zijn besmetting aan het licht. “Dat kwam aan als een shock,” vertelt Rik. “Ik had het niet verwacht. Je gaat er vanuit dat je een propere jongen bent. Ik had maar één ex. Een soa klinkt als iets dat enkel voorkomt bij mensen die godganse dagen onveilig vrijen.”

“Misschien erg om te zeggen, maar je voelt je vuil. En erger: je moet dat nieuws dan vertellen aan je vriendin en aan je ex,” zegt Rik. Een bekend verhaal voor Cruyssaert. “Soa’s zijn nog steeds een totaal taboeonderwerp, net omdat het uitsluitend wordt geassocieerd met homoseksuele mannen of losse seksuele contacten.”

“Zeker binnen de relatie zijn soa’s een taboe,” vindt Cruyssaert. “Er wordt niet over gesproken. De idee dat je partner een soa heeft, staat haaks op het romantisch ideaal dat mensen hebben van een relatie. Zeker het idee dat je lief vóór jou sekspartners heeft gehad, strookt niet met wat je verwacht van je wederhelft en je relatie. Toch is je laten testen op soa’s een plicht tegenover je partner.”

Chlamydia is gemakkelijk op te lopen, maar gelukkig ook gemakkelijk te behandelen. “Dat klopt,” bevestigt Talboom, “Maar als het onbehandeld blijft, kan het op lange termijn zorgen voor zware gevolgen. Voor vrouwen is dat meer risico op onvruchtbaarheid. Mannen kunnen dan weer bijbal- of teelbalontstekingen krijgen.”

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45714

Het screenen van chlamydia gebeurt bij vrouwen door middel van een vaginaal uitstrijkje (bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen, red.) of via ochtendurine. Bij mannen is alleen dat laatste nodig.

“Er zijn gelukkig steeds meer consultaties op vraag van de studenten,” weet Talboom. “De meeste studenten komen bij ons op onderzoek na een nieuwe partner of omdat ze onveilige seks hebben gehad.” Volgens de dokter is er langzaam maar zeker een bewustwording aan de gang. “Er werd vroeger in seksuele voorlichting op het middelbaar te veel gefocust op HIV. Nu zijn studenten er zich steeds meer van bewust dat er ook andere soa’s bestaan. Maar er is nog veel werk,” aldus Talboom.

Ook Rik beseft dat het bewustzijn bij studenten veel beter kan. “Studenten, laat je testen! De diagnose kan onthutsend zijn, maar het is beter dat je het weet. Wees niet bang voor het nieuws.” Daar sluiten ook Cruyssaert en Talboom zich volmondig bij aan: je laten testen als je daar ook maar enige reden toe hebt, is absoluut noodzakelijk.

*Rik is een een fictieve naam

 

Bronnen

http://www.veto.be/artikel/chlamydia-stijgt-vooral-bij-jongeren

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2490905/2015/10/15/Je-hoeft-geen-slet-te-zijn-om-chlamydia-te-krijgen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Print Friendly, PDF & Email