Chlamydia neemt toe bij studenten

Ook mannen worden dikker als ze kinderen krijgen
Seks tijdens menstruatie

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45714

Onder het stijgende aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) is chlamydia de sterkste klimmer. Met 1 op 20 besmette personen zijn jongeren het kwetsbaarst. Experts luiden de alarmbel volgens het studentenblad VETO

Soa’s komen de laatste jaren steeds frequenter voor in Vlaanderen. De meest voorkomende soa is chlamydiasis, beter gekend als chlamydia. “Een paradox,” vindt Boris Cruyssaert van Sensoa, “Chlamydia is voor velen een onbekende soa, terwijl ze het vaakst voorkomt.”

Vooral 15- tot 30-jaren zijn kwetsbaar. Van die leeftijdscategorie is maar liefst 1 op 20 met chlamydia besmet. In die leeftijdscategorie komt de aandoening bijna twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen, omdat bij vrouwen de symptomen minder vaak optreden. “Dat is gevaarlijk, aangezien velen niet doorhebben dat ze besmet zijn,” zegt Ive Talboom, huisarts bij het Studentengezondheidscentrum van de KU Leuven.

Net omdat studenten vaak geen symptomen opmerken, laten ze zich ook niet testen. Dat draagt bij tot een verdere verspreiding. Een grotere bewustwording en testen bij de studenten- of huisarts, brengen soelaas.

Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, focust in haar nieuwe campagne “Share love, geen soa” op jongvolwassenen binnen een relatie. Het condoom wordt bij hen geregeld – zonder testen – weggelaten, waardoor soa’s zoals chlamydia kunnen rondgaan. Men roept jongeren daarom op om zich te laten testen. Ook aan artsen wordt gevraagd om het gesprek aan te knopen.

De vraag rijst waarom chlamydia nu juist bij jongeren en jongvolwassenen zo vaak voorkomt. De rol van frequente losse seksuele contacten, wat bij jongeren niet onregelmatig voorkomt, valt niet te onderschatten. “Er zijn denk ik meer wisselende seksuele contacten bij studenten dan dat vroeger het geval was,” meent Talboom. “Er wordt ook sneller overgegaan tot seksueel contact, waardoor het risico logischerwijs stijgt.”

Cruyssaert bevestigt dat, maar wijst ook op een andere belangrijke factor. “Het typische relatiepatroon in deze groep is seriële monogamie,” vertelt hij. “Dat wil zeggen, een opeenvolging van monogame relaties. Je hebt dus een lief en bent monogaam.”

Het screenen van chlamydia gebeurt bij vrouwen door middel van een vaginaal uitstrijkje (bij een uitstrijkje worden cellen van de baarmoederhals afgenomen, red.) of via ochtendurine. Bij mannen is alleen dat laatste nodig.

“Er zijn gelukkig steeds meer consultaties op vraag van de studenten,” weet Talboom. “De meeste studenten komen bij ons op onderzoek na een nieuwe partner of omdat ze onveilige seks hebben gehad.” Volgens de dokter is er langzaam maar zeker een bewustwording aan de gang. “Er werd vroeger in seksuele voorlichting op het middelbaar te veel gefocust op HIV. Nu zijn studenten er zich steeds meer van bewust dat er ook andere soa’s bestaan. Maar er is nog veel werk,” aldus Talboom.

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161024_02536132

http://www.veto.be/artikel/chlamydia-stijgt-vooral-bij-jongeren

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2490905/2015/10/15/Je-hoeft-geen-slet-te-zijn-om-chlamydia-te-krijgen.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge