Herstelbare sterilisatie man via hydrogel stap vooruit in onderzoek

Is aandacht voor tienerzwangerschap nog nodig in Nederland?
Matig sporten geeft beter sperma

Image by https://en.wikipedia.org/wiki/File:Monkeys_in_India.jpg

Reeds in 2014 werd aangekondigd dat farmaceutische firma’s in samenspraak met urologen op zoek zijn naar omkeerbare sterilisatie.  Een nieuw soort anticonceptiemiddel voor mannen, waarvoor geen knellend rubber of een sneetje in de edele delen nodig is, zou verkrijgbaar zijn vanaf 2017- 2018.  (10/11/2014 http://www.demorgen.be)

Vasalgel, een hydrogel die in de zaadleider wordt gespoten, blokkeert de spermacellen. Na een lichte ingreep met Vasalgel is de man tien jaar lang onvruchtbaar, stellen Amerikaanse wetenschappers van de Parsemus Foundation. Zij ontdekten dat bavianen effectief onvruchtbaar werden van de gel. In een volgende fase passeren mannelijke testpersonen de revue.  De Amerikaanse onderzoekers bonden zo de strijd aan met hun collega’s in India. Die zijn met de eerste tests op mannelijke proefpersonen begonnen, met het vergelijkbare middel Risug. Wil de man toch nog kinderen, dan kan hij de gel gewoon weer verwijderen, maken de onderzoekers zich sterk. Toch valt nog af te wachten of die mannen dan daadwerkelijk weer vruchtbaar worden, stelt uroloog Van Roijen in De Morgen. “Een middel dat zo lang in de zaadleider zit, kan toch gevolgen hebben.”

Maar zelfs als nadien niet alle mannen hun vruchtbaarheid hersteld zien, blijft de keuze voor Vasalgel of Risug nog altijd beter dan de huidige sterilisatie volgens Van Roijen. “Na een reconstructie, het ongedaan maken van de sterilisatie, kan 90 procent van de mannen weer spermacellen produceren. Maar in de praktijk blijkt slechts de helft in staat om zijn partner zwanger te maken.”

De wetenschappelijke website Scientias verwijst naar een nieuw Amerikaans onderzoek met Vasalgel dat goede resultaten oplevert bij het gebruik van de hydrogel.  Het onderzoek gebeurde bij Rhesusapen, dicht aanleunend bij de mens, maar onderzoek bij echte mannen is blijkbaar nog steeds niet gebeurd.

De hydrogel heeft onlangs een belangrijke test doorstaan zo laat de website weten. Het anticonceptiemiddel is namelijk met succes getest onder resusapen.

Resusapen
Onderzoekers injecteerden de hydrogel in de zaadleiders van zestien volwassen mannelijke resusapen. Na een week van herstel werden de mannetjes weer in hun groep – met daarin 3 tot 9 vrouwtjes die al eens jongen op de wereld hadden gezet – teruggezet. De mannetjes bleken weinig last te hebben van complicaties (minder dan bij een vasectomie) en er ontstonden meer dan één jaar lang geen zwangerschappen.

Eerder werd de hydrogel al getest onder konijnen. En ook die experimenten verliepen goed. Tijdens deze testen werd tevens aangetoond dat deze vorm van anticonceptie gemakkelijk kan worden opgeheven. Het materiaal wordt dan met een speciale oplossing uit de zaadleiders gespoeld waarna spermacellen weer spoedig hun weg door de zaadleiders weten te vinden. En nu is dus aangetoond dat de aanpak ook werkt onder grotere – meer mensachtige – dieren. Ook niet onbelangrijk is het feit dat nu bewezen is dat de hydrogel weinig complicaties geeft.

Na deze veelbelovende resultaten zal de volgende stap klinisch onderzoek onder mensen zijn.

Bronnen

https://www.scientias.nl/veelbelovend-anticonceptiemiddel-mannen-doorstaat-belangrijke-test/

http://wibnet.nl/mens/seks/anticonceptie-voor-mannen-zonder-condoom-komt-eraan

http://www.demorgen.be/wetenschap/de-spermablokkerende-gel-een-nieuwe-stap-in-anticonceptie-voor-mannen-bc17a1e7/

https://www.parsemusfoundation.org/foundation_news/successful-application-vasalgel-male-contraceptive-monkeys/

https://bacandrology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12610-017-0048-9

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge