Hoe het beschadigde sperma van mannen een belangrijke rol kan spelen bij herhaalde miskramen

Erectiestoornis erfelijk en verband met diabetes Type 2
Pil voor vroegtijdige zaadlozing mannen ?

geralt / Pixabay

Het is een ongelukkig feit dat één op vier zwangerschappen eindigt in een miskraam, meestal binnen de eerste 12 weken van de zwangerschap. In de meeste gevallen is dit een eenmalige gebeurtenis met de onderliggende biologische oorzaak onbekend. Echter, ongeveer 1% van de koppels zal lijden aan een steeds terugkerende miskraam.  Adam Watkins
Assistant Professor, University of Nottingham schreef een boeiende studie hierover.

Een terugkerende miskraam wordt meestal gedefinieerd als het verlies van drie of meer zwangerschappen op een rij. Omdat de moeder de zwangerschap draagt, was de traditionele overtuiging dat de onderliggende oorzaak van een miskraam vaak bij haar ligt. Maar maternale factoren zoals hormonale onbalans of een onvermogen om de baarmoeder te ondersteunen om de zwangerschap te ondersteunen, zijn slechts goed voor ongeveer de helft van de terugkerende miskramen. Het is dus duidelijk dat andere onbekende factoren naast de gezondheid van de moeder een belangrijke rol spelen bij het risico van miskraam. Dit gebrek aan begrip heeft ertoe geleid dat onderzoekers hebben onderzocht of de kwaliteit van het sperma van een vader kan worden beïnvloed.

Gezonde vaders, gezond sperma

Voordat ze zwanger worden, zullen veel vrouwen hun huidige levensstijlkeuzes, bijvoorbeeld minder drinken of roken beoordelen en aanpassen om een ​​gezonde zwangerschap te garanderen. Maar de gezondheid van de vader ten tijde van de conceptie is een factor die vaak over het hoofd wordt gezien. We weten nu dat de kwaliteit van het sperma van een man rechtstreeks verband houdt met zijn gezondheid.

Overmatig alcoholgebruik, roken, stress – en zelfs het type ondergoed dat hij draagt ​​- kunnen allemaal van invloed zijn op de kwaliteit van iemands sperma. Een van de grootste factoren die de kwaliteit van het sperma beïnvloeden, is obesitas. In veel landen is het aantal gevallen van obesitas toegenomen, waarbij de mannelijke vruchtbaarheid is afgenomen. Studies bij zowel mannen als muizen laten zien dat sperma van mannen met overgewicht minder beweeglijk is, minder kans heeft om een ​​eicel te bevruchten en minder waarschijnlijk zal resulteren in een gezonde geboorte.

DNA-fragmentatie van sperma

Het primaire doel van sperma is om de eicel te bevruchten en de genen van de vader door te geven aan de volgende generatie. Het is daarom essentieel dat het DNA in het sperma niet wordt beschadigd of gefragmenteerd. Onderzoeken hebben aangetoond dat factoren zoals slecht eten, overgewicht, roken, infectie en vervuiling allemaal vergroten hoe gefragmenteerd het DNA zich in het sperma bevindt. Omdat sperma hun beschadigde DNA niet kan repareren, worden hoge spiegels van DNA-fragmentatie van het sperma gezien als een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid bij mannen.

Onderzoekers geloven nu dat hoge niveaus van DNA-fragmentatie van sperma ook in verband worden gebracht met een verhoogd risico op een miskraam en een recente studie toonde een verband aan tussen DNA-fragmentatie van sperma en terugkerende miskraam.

Onderzoekers van Imperial College London bestudeerden de kwaliteit van sperma bij mannen van wie de partner had geleden met een terugkerende miskraam. Vervolgens vergeleken ze dat sperma met sperma van mannen van wie de partners geen miskraam hadden meegemaakt. Ze zagen dat de DNA-fragmentatieniveaus van sperma twee keer zo hoog waren bij mannen van wie de partner last had van een terugkerende miskraam dan bij de controlegroep.

De onderzoekers ontdekten ook dat de niveaus van een groep moleculen genaamd “reactieve zuurstofsoorten” vier keer hoger waren bij mannen met DNA-beschadigd sperma. Reactieve zuurstofsoorten worden op natuurlijke wijze door elke cel geproduceerd en kleine hoeveelheden zijn nodig voor mannelijke reproductie. Bij hogere concentraties kunnen reactieve zuurstofsoorten echter de zaadcellen en hun DNA beschadigen.

De onderzoekers merkten ook op dat de mannen van wie de partners leden aan herhaalde miskraam, ook zwaarder in gewicht waren dan zowel de controlegroep als de oudere. Onlangs is er veel belangstelling geweest voor de relatie tussen de leeftijd van een vader, de kwaliteit van zijn sperma en de gezondheid van zijn nageslacht. Omdat mannen hun hele leven sperma produceren, is de overtuiging dat leeftijd de vruchtbaarheid van een man niet beïnvloedt. Recente studies hebben echter gesuggereerd dat de leeftijd van een vader ten tijde van de conceptie de gezondheid van zijn kinderen zou kunnen beïnvloeden.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat er bij mannen boven de 40 sprake is van een verhoogd risico op een miskraam, zeldzame geboorteafwijkingen, autisme, schizofrenie en sommige soorten kanker, zoals leukemie. Studies bij muizen en mensen suggereren ook dat een slechte vaderlijke voeding (te veel of te weinig) de gezondheid van kinderen op lange termijn kan beïnvloeden, waardoor hun kansen op het ontwikkelen van obesitas, diabetes en / of hartaandoeningen toenemen.

De link tussen de gezondheid van een man en het welzijn van een man en de kwaliteit van zijn sperma is nu goed ingeburgerd. Het wordt ook duidelijk dat de spermakwaliteit een aantal factoren beïnvloedt, waaronder de vruchtbaarheid van een man, de waarschijnlijkheid dat hij vader wordt en zelfs de gezondheid van zijn kinderen op lange termijn. Er is echter meer onderzoek nodig om de verbanden te begrijpen tussen de gezondheid van een vader, de kwaliteit van zijn sperma en het welzijn van zijn nakomelingen.

Veel van het fundamentele onderzoek tot nu toe is uitgevoerd bij dieren. Als zodanig is het van vitaal belang dat we nu vaststellen of dezelfde effecten bij mensen worden waargenomen. Wat wel duidelijk is, is dat koppels die ouders willen worden,  hun huidige levensstijl moeten evalueren om hun kansen op een gezonde zwangerschap te maximaliseren.

Bronnen

Adam Watkins  Assistant Professor, University of Nottingham

http://theconversation.com/how-mens-damaged-sperm-could-play-significant-role-in-recurrent-miscarriage-109683

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge