Hoe knapper de vrouw, hoe minder men veilig vrijt

Passionele liefde
Praat met je patiënten ook over seks

Photo by Dainis Graveris

In 2016 liep 2,6% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder (mannen: 3,1%; vrouwen: 2,1%) risico op soa en/of hiv tijdens het laatste sekscontact. Zij hadden geslachtsgemeenschap of anale seks zonder condoom met een partner waarmee ze geen vaste relatie hadden. Dit percentage is het hoogst bij de categorie 16 tot en met 29-jarigen. Van deze groep loopt 6,8% risico (mannen: 7,6%; vrouwen: 6,1%).

Toch zijn er heel wat mannen die zonder condoom vrijen. Meestal is dat als ze behoorlijk impulsief met een knappe vrouw in bed duiken. Ze willen er dan zo snel mogelijk aan beginnen of hebben niet altijd een condoom bij de hand.  Volgens een studie is de kans groot dat mannen op zo’n moment het condoom vergeten.

Een nieuwe studie wijst uit dat de meeste mensen zich minder zorgen maken over bescherming wanneer ze seks hebben met attractieve vrouwen. Sterker nog, hoe knapper de vrouw is, hoe minder zin de man heeft om een rubbertje om te doen. In de studie die gepubliceerd werd door BMJ Open, werden foto’s van twintig vrouwen getoond aan 51 heteroseksuele mannen. Daarbij werd gevraagd of ze seks zouden hebben met de vrouwen als ze de kans kregen, ze een condoom zouden gebruiken en of ze denken dat de vrouw een SOA heeft.

Uit de resultaten blijkt dat hoe attractiever de vrouw op de foto was, hoe sneller de mannen seks met haar wilden. Maar, belangrijker is dat mannen minder snel geneigd waren om bescherming te dragen bij de knappere vrouwen. Zelfs als ze ervan overtuigd waren dat een knappe vrouw een SOA had, kozen de mannen ervoor om zonder condoom te vrijen.

Voor veel mannen is een condoom dragen de ultieme nachtmerrie. Iedere man die seks heeft gehad weet dat een condoom de seks een stuk minder lekker en intens maakt. Logisch, er zit immers een laagje rubber tussen jou en de vrouw.

Maar ook vrouwen zijn in het heetst van de strijd minder bekommerd om veilig vrijen. Wanneer je een vrouw rationeel zou vragen of ze het belangrijk vindt dat een man een condoom zou moeten dragen, dan is de kans 99,9% dat ze JA zegt. Vraag je haar of ze met haar laatste 5 bedpartners het veilig heeft gedaan, dan zal ze je het antwoord schuldig blijven en rode wangetjes krijgen.  En de reden is dat vrouwen zich sneller overgeven aan emoties. Rationeel weten ze dat het gevaarlijk is en ze de kans lopen dat ze zwanger raken of een SOA kunnen oplopen, maar in het heetst van de strijd geven ze er weinig om.

Als jonge vrouwen starten met het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil, stoppen ze vaak met het gebruik van condooms. Dit blijkt uit onderzoek van de medische afdeling van de universiteit van Stanford. Hiervoor werden klinische gegevens van bijna 1.200 seksueel actieve vrouwen tussen de 15 en 24 jaar geanalyseerd. Allen waren zij net begonnen met anticonceptie.

Bij de start van de studie gebruikte 36 procent consequent condooms tijdens het vrijen en was dus dubbel beschermd. Drie maanden later was dit nog maar 27 procent, zo meldt NY Daily News. Van de vrouwen die gedurende het onderzoek stopten met de anticonceptie, startte meer dan de helft ook niet opnieuw met het gebruik van condooms.

De houding van de partner ten opzichte van condooms is meestal de doorslaggevende reden voor het gebruik ervan, meent hoofdonderzoeker Rachel Goldstein.

“Het lijkt erop dat de gevoelens van de partner belangrijker zijn dan het risico op een SOA of hun eigen opvattingen over een dubbele bescherming. Ook al is een vrouw zich bewust van de risico’s, toch lijkt ze niet in staat te zijn om over condoomgebruik succesvol te onderhandelen”, aldus Goldstein.

Condooms mogen dan wel veilige seks garanderen, weinig koppels vinden de gedachte aan een vrijpartij met condooms exotisch en aantrekkelijk. Het liefdesspel is stukken leuker zonder jasje aan en is beter voor het mentale welzijn, zo blijkt uit een Amerikaanse rondvraag. Niet enkel mannen, maar ook vrouwen ervaren dat zo.

Je seksuele voldoening haal je niet enkel uit een orgasme, maar ook uit het plezier dat je tijdens de vrijpartij ervaart. “Vrijen met een condoom is als een meisje kussen met een plastiek zakje om het hoofd. Elke man of vrouw wil naakt vlees voelen als het op intimiteit aankomt”, zo stelt een Amerikaanse ingenieurstudent naar aanleiding van de rondvraag.

Libido
Condooms voelen niet leuk, maar zetten ook een domper op je seksdrive vinden velen. Terwijl we volop investeren in het voorspel en erop los flirten om de sekszin aan te zwengelen, zijn we eraan voor de moeite als het condoom wordt bovengehaald. “Het voorspel speelt een belangrijke rol. Het rubberen ding kan dat lichaamsgevoel alleen maar om zeep helpen. Het knaagt niet alleen mezelf, maar ook aan het libido van mijn vrouw”, aldus dezelfde student.

Condooms kunnen, volgens de rondvraag, je relatie ook danig naar de knoppen helpen. Want wat als de ene partner wel een jasje aan wil en de andere net niet? Uiteindelijk komt er van seks dan meestal niets meer in huis. En al doet de condoomindustrie zijn best om nieuwe smaken, soorten of superdunne exemplaren te fabriceren, nog steeds ervaren koppels het gebruik als struikelblok.

Gevaren
Leuk of niet, vrijen zonder beschermingsmiddel blijft niet zonder gevaar. Dagelijks worden in ons land gemiddeld drie mensen besmet met het hiv-virus. De reden heeft allicht te maken met het feit dat sommigen het beu geworden zijn om met een condoom te vrijen. Om nog maar te zwijgen over de hippe trend van te vrijen zonder beschermingsmiddel.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4048509_is-dit-een-goede-reden-om-te-vrijen-zonder-condoom.html?hkey=71fd2395a98b719f007295e8fd1c01ad

http://www.nu.nl/lifestyle/2936102/jonge-vrouwen-pil-gebruiken-minder-snel-condoom.html

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1260498/2011/05/07/Condoom-als-struikelblok-voor-goede-seks.dhtml

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/seksueel-gedrag/cijfers-context/huidige-situatie#node-risicovolle-seks-naar-leeftijd-en-geslacht

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge