Hormonale zwangerschapscontrole en gezondheid van toekomstige kinderen.

Seks helpt je carrière
Duitsland heeft probleem met schijnvaderschap. België werkt aan regeling


Bij het kiezen van een partner om kinderen te hebben, is het heel normaal om naar “Prince Charming” of “Cinderella” te

Bron flickr.com

verlangen, die hun gunstige genetische eigenschappen kunnen doorgeven aan toekomstige kinderen. Gezien het feit dat betere genen de overlevingskansen en de voortplantingskansen van de nakomelingen vergroten, heeft seksuele aantrekkingskracht grote aandacht gekregen in relaties.

Een dergelijke prikkel voor geschiktheid van de partner is geur, wat de compatibiliteit tussen potentiële partners immuunsysteem signaleert. Specifiek geeft geur de mate van overlapping tussen het immuunsystemen van potentiële partners aan, zodat meer aantrekkelijke geursignalen minder overlappen tussen de immuunsystemen van de echtgenoten. Hoe groter het verschil tussen mates ‘immuunsystemen, hoe meer bedreigingen het immuunsysteem kan bestrijden.

Nakomelingen zouden dus het meeste profiteren van het hebben van ouders met verschillende immuunsystemen, wat resulteert in een verbeterd immuunsysteem. Dientengevolge hebben vrouwen zich ontwikkeld om seksueel aangetrokken te zijn tot mannen met een verschillend immuunsysteem, vooral tijdens de vruchtbaarheidsfase. Met behulp van “bezweette T-shirts” waarbij vrouwelijke deelnemers moesten ruiken aan T-shirts onlangs gedragen door mannen, hebben studies aangetoond dat vrouwen inderdaad de voorkeur geven aan de geur van partners met een verschillend immuunsysteem dan die van partners met een soortgelijk immuunsysteem.

Helaas beïnvloedt het gebruik van contraceptieve pil de mate van selectie en verandert de natuurlijke voorkeur voor partners met een verschillend immuunsysteem, zodat vrouwen de geur van partners met een gelijk immuunsysteem verkiezen boven dat van partners met een verschillend immuunsysteem. Deze verschuiving in voorkeuren komt overeen met die welke zich voordoet bij de menstruatiecyclus.

Tijdens de vruchtbare fase van de menstruatiecyclus zoeken vrouwen de beste genetische voordelen voor hun nakomelingen en zijn ze derhalve meer aangetrokken tot mannen waarvan de eigenschappen dergelijke voordelen aantonen (bijvoorbeeld mannelijke gezichten, lichamen en stem). Daarentegen zoeken vrouwen in de onvruchtbare fase van de cyclus prikkels van hoge investering in parenting en partnerschap, die meestal verband houden met minder mannelijke eigenschappen.

Vrouwen hebben de voorkeur aan de gelijkenis van het immuunsysteem tijdens de onvruchtbare fase, om soortgelijke redenen: de associatie met de geur van genetische familieleden die hen tijdens de zwangerschap kunnen bijstaan. Omdat anticonceptiepillen hormonen introduceren die ovulatie voorkomen en tijdelijk vruchtbaarheid veroorzaken, bevestigt de natuurlijke voorkeur van vrouwen op gelijkenis als in natuurlijke onvruchtbare fasen van de cyclus. Vrouwen die contraceptieve pillen gebruiken hebben  de neiging  mannen met een soortgelijk immuunsysteem  als meer fysiek aantrekkelijk te beoordelen.

De verschuiving van de voorkeuren van vrouwen, die zich voordoet door gebruik van contraceptieve pil, en het omschakelen naar slecht passende partners, kan de aanpasbaarheid van het immuunsysteem van hun kinderen nadelig beïnvloeden. Een recente studie onderzocht of kinderen die geboren zijn bij koppels waarvan de vrouw   regelmatig hormonale anticonceptie gebruikten meer symptomen zouden vertonen die verband houden met een zwakker immuunsysteem (bijv. infectiegevoelig zijn, meer medische zorg nodig hebben) in vergelijking met kinderen waarvan de moeder daarvoor geen contraceptieve pillen gebruikte.

Honderdennegentig vrouwen van 22 tot 48 jaar (M = 33,51, SD = 5,21) namen deel aan de studie. Alle deelnemers waren biologische moeder van een kind tussen 1-8 jaar oud. Dit leeftijdsgebied werd geselecteerd omdat kinderen in hun vroege jaren veelgebruikers van gezondheidsdiensten zijn. 71 vrouwen meldden dat ze hun vaders  ontmoetten tijdens het gebruik van een anticonceptiepil, terwijl 119 vrouwen meldden dat ze geen contraceptieve pil gebruiken, terwijl zij hun vaders vader ontmoetten. De deelnemers verstrekten informatie over de gezondheid van hun kind, met inbegrip van de ziekte van hun kinderen, hun algemene gezondheid, de algemene relatieve gezondheid (in vergelijking met andere kinderen, hun leeftijd), de relatieve genezingssnelheid van het kind bij ziekte, aantal bezoeken aan een ziekenhuis, enz.

Resultaten hebben aangetoond dat kinderen van moeders die daarvoor de pil namen meer infectie gevoelig waren, meer medische zorg nodig hadden, een hogere frequentie van gewone ziektes hadden en beschouwd werden als meestal minder gezond dan kinderen in vergelijking met niet pil nemende moeders.  Deze bevindingen wijzen erop dat een belangrijke factor in het veiligstellen van de toekomst van kinderen kan worden gevonden in de keuze die mensen jaren daarvoor hebben gemaakt voordat hun kinderen geboren zijn: het besluit om een ​​anticonceptiepil te gebruiken.

De gevolgen van deze bevindingen zijn diepgaand omdat het gebruik van contraceptieve pillen wijdverspreid is en steeds groeit.

Saphire-Bernstein, S., Larson, C. M., Gildersleeve, K. A., Fales, M. R., Pillsworth, E. G., & Haselton, M. G. (2017). Genetic compatibility in long-term intimate relationships: partner similarity at major histocompatibility complex (MHC) genes may reduce in-pair attraction. Evolution and Human Behavior, 38(2), 190-196.

Wedekind, C., Seebeck, T., Bettens, F., & Paepke, A. J. (1995). MHC-dependent mate preferences in humans. Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, 260(1359), 245-249.

Thornhill, R., & Gangestad, S. W. (2008). The evolutionary biology of human female sexuality: Oxford University Press.

Birnbaum, S., Birnbaum, G. E., & Ein-Dor, T. (2017). Can contraceptive pill affect future offspring’s health? The implications of using hormonal birth control for human evolution. Evolutionary Psychological Science, 3(2), 89-96.

Bronnen

Prof. Gurit Birnbaum

http://www.scienceofrelationships.com/home/2017/6/1/can-using-hormonal-birth-control-affect-the-health-of-future.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge