Kennis van SOA is te beperkt

Natuurlijk anticonceptiegebruik neemt toe
Onderzoek naar mannenpil gestopt vanwege ‘hormonale schommelingen’
soa-vtm

Image by VTM Nieuws

De grote meerderheid van de Belgen denkt voldoende geïnformeerd te zijn over soa’s, maar de kennis over soa’s, hoe je ze oploopt en wat de risico’s zijn, is ondermaats. Dat blijkt uit een onderzoek dat door IPSOS werd uitgevoerd in opdracht van Durex, Sensoa en het Plate-Forme Prévention Sida.

Negen op de tien Belgen maken zich geen zorgen over seksueel overdraagbare aandoeningen en denken geen risico te lopen om met een soa besmet te geraken. Dat blijkt uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos naar de perceptie en kennis over soa’s bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar, waarvan de resultaten maandag werden voorgesteld. Het onderzoek toont ook aan dat, hoewel de helft van de Belgen denkt goed geïnformeerd te zijn over soa’s, de kennis toch vrij beperkt blijft.

Zo heeft een vierde van de respondenten geen idee hoe soa’s worden overgedragen, weet een derde niet dat je besmet kunt raken via onbeschermde seks en weet 65 procent niet dat ook orale seks risico’s op besmetting met zich meebrengt.
“Je kunt je niet voorstellen welke vragen wij soms voorgeschoteld krijgen”, zegt Thierry Martin, directeur bij Plate-Forme Prévention Sida. “Vorige week nog vroeg iemand ons of je besmet kunt raken als je met iemand een suikerspin deelt. Het is soms hallucinant.” “We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa’s en hiv. Het aantal soa-gevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden”, zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts.

Er is in België een sterke toename vastgesteld van het aantal soa’s. Zo is het aantal gerapporteerde gevallen van chlamydia tussen 2003 en 2015 verviervoudigd en dat van syfilis zelfs verachtvoudigd, toch denkt negen op tien Belgen geen risico te lopen om besmet te geraken met een soa of het HIV-virus.

Jongeren weten minder
Eén op vier Belgen geeft toe geen idee te hebben van de manier waarop de belangrijkste soa’s worden overgedragen. Opvallend: jongeren zijn minder goed op de hoogte dan ouderen. Twee op drie van de jongste groep ondervraagden (Belgen tussen 16 en 24 jaar), weet bijvoorbeeld ook niet welke soa’s tot onvruchtbaarheid leiden.

Positief: negentig procent van de ondervraagden weet dat het condoom het beste preventiemiddel is, maar een kwart weet niet dat je ook zonder penetratie soa’s kan oplopen bij onbeschermde seks.

Lees hier een onderzoek 1 over kennis over SOA

Lees hier onderzoek 2 omtrent kennis over SOA

Lees hier onderzoek 3 over kennis over SOA

 

Bronnen

http://nieuws.vtm.be/binnenland/211811-onze-kennis-over-soas-ondermaats

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2936222/2016/10/24/65-van-Belgen-weet-niet-dat-orale-seks-ook-tot-soa-kan-leiden-Alarmerende-cijfers.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge