Menstrueren bij anticonceptiegebruik overbodig?

25% zwangerschappen eindigt in abortus
Praten over menstruatie helpt
Hanna Barczyk for NPR

Bron : www.npr.org

Zes jaar van je leven of 2190 dagen. Dat is ongeveer hoe lang de gemiddelde vrouw  doorbrengt met haar menstruatieperiodes.
Voor sommige vrouwen, zijn dat  te veel dagen, te veel periodes.

Meer vrouwen in hun jaren ’20 en ’30 kiezen anticonceptie die hun menstruele cycli kunnen onderdrukken, zegt Dr Elizabeth Micks, die een OB-GYN kliniek aan de Universiteit van Washington in Seattle leidt. Volgens haar is de noodzaak om regelmatig periodes hebben, met de huidige medische vooruitgang niet meer noodzakelijk in onze samenleving.

Bij  de traditionele anticonceptie neemt een vrouw  een hormoonpil voor 21 dagen om haar cyclus te stoppen. Dan neemt ze een suikerpil voor een week, zodat ze een periode heeft dit lijkt op menstrueren.  Volgens  Micks is dit fysiologisch niet een echte menstruatieperiode.  En het is ook niet noodzakelijk. “Er is absoluut geen medische noodzaak om een periode te hebben waarbinnen je menstrueert als je hormonale anticonceptie neemt” zegt ze.

Dus waarom doen vrouwen al tientallen jaren mee aan deze “fake” periodes? “Het is eigenlijk een historische zaak,” volgens haar.  Een van de artsen die heeft geholpen bij het uitvinden van de pil was katholiek. Hij dacht dat de paus de pil zou accepteren als het leek alsof vrouwen menstruatieperioden hadden.

Maar de katholieke kerk heeft de pil op zich nooit aanvaard.  En toen de artsen vrouwen vroegen of ze van die nep-perioden wilden, zeiden velen dat dit voor hen niet nodig was en heel wat gebruikten al methodes om dit te omzeilen.

Vandaag hebben vrouwen veel opties als ze willen proberen om hun cycli te onderdrukken. Er is het hormonale spiraaltje, een armimplantaat en de hormoon schot. Ze kunnen ook sommige vormen van anticonceptiepillen continu innemen om hun regels te onderdrukken.

Het gebruik van het spiraaltje en implantaat is bijna vijf keer gestegen in de afgelopen tien jaar, volgens een verslag van de Centers for Disease Control and Prevention.

stop pilTwee top medische organisaties – de American College of Obstetricians and Gynecologists en de American Academy of Pediatrics – raden bovenstaande vormen van anticonceptie aan als de beste keuze voor jonge vrouwen die anticonceptie willen gebruiken. Een studie wees uit dat het spiraaltje en hormoonimplantaat bijna 20 keer meer effectief is in het voorkomen van zwangerschappen dan de pil.

Maar geen van deze methoden zijn een garantie voor het wegwerken van menstruatieperiodes.. “Het is geen aan en uit schakelaar voor de menstruatie,” zegt Paula Hillard, een OB-GYN aan de Stanford University Medical Center.

In plaats daarvan hebben  de meeste vrouwen  “spotting” of ongeplande bloedingen wanneer ze voor het eerst deze methoden te starten. Het kan gebeuren zonder reden, maar na een tijdje gebruik komt er wel regelmatig en stoppen de spontane bloedingen.

Bij het hormonale spiraaltje heeft  ongeveer 50 procent van de vrouwen geen menstruatieperiodes meer na een jaar. Maar bijna alle vrouwen hebben nog lichtere, kortere en minder pijnlijke menstruatie na ongeveer zes maanden, zegt Hillard.

Maar er geen probleem met het onderdrukken van de menstruatie. Zelfs als een vrouw gedurende vijf tot 10 jaar geen normale cyclus heeft gehad, is er geen bewijs dat het onderdrukken van de menstruatie invloed heeft op de  toekomstige vruchtbaarheid, zegt Hillard. Heel wat vrouwen zijn na enkele maanden terug vruchtbaar en er zijn zelfs vrouwen die onmiddellijk vruchtbaar zijn na het stoppen met het gebruik van anticonceptie, behalve bij de hormonale schot.

Met alle vormen van hormonale anticonceptie zijn er risico’s en bijwerkingen, zoals een verhoogd risico op bloedstolsels. En sommige artsen denken dat er niet genoeg medische kennis bekend is over de effecten op lange termijn van de menstruatieonderdrukking, zeker bij tieners. Zo is er weinig studie verricht naar de impact op borstontwikkeling en botten, aldus Jerilynn Prior, een endocrinoloog aan de Universiteit van British Columbia.

Ze zegt dat vrouwen goed moeten nadenken voordat ze proberen om hun cyclus te onderdrukken. Als je de normale cyclus volgt met de menstruatieperiode heb je ook de garantie dat je niet zwanger bent.  Sommigen zien menstruatie nog steeds als een ziekte, terwijl het een normaal iets is wat bij het leven van elke vrouw hoort.

Er zijn bijgevolg tegenstrijdige meningen. Sommige artsen denken dat menstrueren niet meer bij deze tijd hoort en dat het geen kwaad kan voor jaren de menstruatieperioden te onderdrukken. Anderen waarschuwen toch dat men niet zo direct mag ingrijpen op een natuurlijk iets.

Sommige artsen denken dat het inlassen van zulk een ‘fake’ periode alleen maar schijn opwekt van menstrueren en niet echt menstrueren is, terwijl anderen waarschuwen voor mogelijke gevolgen op lange termijn waar men nog geen weet van heeft.

Feit is dat de huidige methoden perfect in staat zijn om menstruaties te onderdrukken en als vrouwen kiezen voor een meer comfortabel leven, zijn er voldoende hormonale anticonceptiemiddelen voorhanden om hen het leven gemakkelijker te maken. In de toekomst zullen deze mogelijkheden wellicht nog uitbreiden.

Bronnen

http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/05/23/478562615/do-women-need-periods

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge