Minder levenskwaliteit met anticonceptiepil?

Tienermeisjes hebben geen probleem met sturen naaktselfies
Zingende borsten als campagne tegen borstkanker

Image by www.pixabay.com

Veel vrouwen hadden een vermoeden, maar nu is er ook echt onderzoek naar gedaan. De anticonceptiepil beïnvloedt de kwaliteit van leven en niet alleen het seksleven. Het eerste grote steekproefonderzoek naar de manier waarop anticonceptie het welzijn van vrouwen kan beïnvloeden is de nieuwste toevoeging aan de toenemende hoeveelheid literatuur over de lang genegeerde bijwerkingen van de pil. Het onderzoek is gedaan door het Karolinska Instituut in Stockholm en is gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Fertility and Sterility. Het onderzoek wijst uit dat anticonceptiepillen een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het leven van vrouwen.

Tot die conclusie komen Zweedse onderzoekers nadat ze een experiment uitvoerden onder 340 gezonde vrouwen die tussen de 18 en 35 jaar oud waren. De vrouwen slikten drie maanden lang de pil. Sommige vrouwen kregen een anticonceptiepil met daarin ethinylestradiol en levonorgestrel (De pil die ze kregen was Aviane : let op : dit is één type pil, andere pillen hebben soms een andere samenstelling en dus mogelijk ook andere gevolgen). Maar er waren ook vrouwen die een placebo kregen (hoe men dit concreet oploste inzake risico op zwangerschap is onbekend). Zowel de vrouwen als de onderzoekers wisten niet welke vrouwen welke pil hadden gekregen.

Voordat het onderzoek begon, vulden de deelnemers formulieren in over hun welzijn en depressieve symptomen om basisgegevens te verzamelen. Nadat de drie maanden voorbij waren, deden de deelnemers dat opnieuw. Er werd gevraagd naar “angsten, depressieve gevoelens, positief welzijn, zelfbeheersing, algemene gezondheid en vitaliteit.” De vragenlijst over depressie onderzocht 21 symptomen van depressie, zoals neerslachtigheid, een gevoel van falen, ontevredenheid, schuld, schaamte, huilen, terugtrekken uit het sociale leven en gewichtsverlies.

Uit het onderzoek blijkt dat de vrouwen die de anticonceptiepil slikten hun algemene kwaliteit van leven een veel lagere score gaven dan de vrouwen die een placebo hadden gekregen. Ook verschillende aspecten van de kwaliteit van leven – bijvoorbeeld stemming, zelfcontrole, het energieniveau – werden negatief beïnvloed door het slikken van de anticonceptiepil.

Het heeft lang geduurd voordat de negatieve aspecten van de ervaringen van vrouwen aan de pil door middel van onderzoek werden bevestigd. Vorig jaar ontdekte een onderzoek in JAMA Psychiatry een connectie tussen het gebruik van hormonale anticonceptie en de eerste keer dat vrouwen antidepressiva voorgeschreven krijgen.

De onderzoekers aan het Karolinska Instituut ontdekten geen toename in depressieve gevoelens bij vrouwen aan de pil, maar ze kwamen er wel achter dat vrouwen aan de pil hun kwaliteit van leven een minder hoog cijfer gaven dan vrouwen die een placebo kregen.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat vrouwen die de anticonceptiepil slikten significant vaker melding maakten van symptomen van depressie. Het onderzoek verscheen in het vakblad Fertility and Sterility.

Hoofdonderzoeker Angelica Linden Hirschberg zegt in een statement: “Ondanks dat ongeveer 100 miljoen vrouwen over de hele wereld anticonceptiepillen gebruiken, weten we verrassend weinig over het effect van de pil op de gezondheid van een vrouw.” Linden Hirschberg en haar collega’s hebben ontdekt dat vrouwen die de pil gebruiken een lagere kwaliteit van leven hebben op bepaalde gebieden, inclusief humeur, zelfcontrole en energie. Maar – ondanks eerdere onderzoeken – zagen ze in dit onderzoek geen toename van depressieve symptomen.

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat de hormonen in de anticonceptie geen invloed hadden op de mood van vrouwen. Angelica Linden Hirschberg besloot om het zelf uit te zoeken. Samen met haar team gaf ze 340 vrouwen (in de leeftijd tussen 18 en 35) drie maanden lang een dosis placebo’s of een pil met ethinylestradiol (oestrogeen) en levonorgestrel (progesteron). De vrouwen wisten niet wat ze kregen.

Niklas Zethraeus, die ook heeft meegewerkt aan het onderzoek zegt hierover: “Deze mogelijke degradering van de kwaliteit van het leven moet meer aandacht krijgen en in overweging worden genomen als anticonceptie wordt voorgeschreven aan vrouwen.”

De onderzoekers benadrukken dat de verschillen in kwaliteit van leven tussen de vrouwen die de pil slikten en de vrouwen die een placebo kregen, klein waren. Maar op individueel niveau kan het negatieve effect dat de pil op de kwaliteit van leven heeft wel degelijk van klinisch belang zijn, zeggen de onderzoekers. “Ondanks het feit dat naar schatting 100 miljoen vrouwen wereldwijd anticonceptiepillen gebruiken, weten we vandaag de dag verrassend weinig over het effect dat de pil op de gezondheid van deze vrouwen heeft,”aldus de onderzoekers.

De onderzoekers wijzen erop dat de veranderingen in het welzijn klein zijn en dat er andere resultaten zullen zijn bij een onderzoek met een langer tijdsframe. Het is namelijk bewezen dat negatieve effecten na een tijdje afnemen. Maar deze lasten waar vrouwen mee worden opgezadeld terwijl ze proberen te voorkomen om zwanger te worden, zijn belangrijk. Onderzoek laat zien dat bijna zestig procent van de vrouwen die aan de pil zijn op een gegeven moment stopt met de pil of het onregelmatig gebruiken. De negatieve bijwerkingen kunnen volgens onderzoekers een rol spelen in deze ontwikkeling.

Bronnen:
http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(17)30247-9/abstract

http://ki.se/en/news/oral-contraceptives-reduce-general-well-being-in-healthy-women

https://www.scientias.nl/anticonceptiepil-tast-kwaliteit-leven-aan/

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23714

http://www.welingelichtekringen.nl/gezond/681848/de-populairste-anticonceptiepil-maakt-ongelukkig.html

https://www.vice.com/nl/article/uit-onderzoek-blijkt-dat-de-pil-je-het-gevoel-kan-geven-dat-je-leven-verschrikkelijk-is

http://www.cosmopolitan.nl/health-en-body/a157854/de-anticonceptiepil-heeft-volgens-onderzoekers-veel-meer-invloed-op-je-leven-dan-gedacht/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge