Natuurlijk anticonceptiegebruik neemt toe

Seksueel geweld en cultureel perspectief
Kennis van SOA is te beperkt
red condoms, contraception, contraceptives

Anqa (CC0), Pixabay

Steeds meer vrouwen laten de traditionele anticonceptiepil links liggen en zoeken hun toevlucht tot natuurlijke anticonceptie. Een A4’tje, een balpen en een thermometer, meer zou je er niet voor nodig hebben. Dat schrijft Het Nieuwsblad. “Ik heb in al die jaren nog geen enkel accidentje gezien bij wie een opleiding van me kreeg.”

De pil wordt de laatste jaren steeds meer geassocieerd met een lager libido en kans op depressie. Steeds meer vrouwen zoeken daarom hun alternatief in een spiraaltje of een hormonale ring. Maar sommigen kiezen ook voor Natuurlijke Familie Planning (NFP).

Niet vrijen als je vruchtbaar bent. Daar komt het kort gezegd komt bij alle natuurlijke anticonceptie methoden op neer.

Niet vrijen tijdens de vruchtbare periode van de vrouw is een betrouwbare natuurlijke methode als je precies weet wanneer dat is.

De vruchtbare periode van de vrouw kan je op verschillende manieren bepalen. De meeste methoden bepalen wanneer de vrouw wél vruchtbaar is dus als je dat weet, weet je natuurlijk ook wanneer je beter niet kan vrijen.

Natuurlijke anticonceptiePeriodieke onthouding is een natuurlijke methode van anticonceptie die gebaseerd is op de menstruatiecyclus en de (on)vruchtbare periode van de vrouw. Periodieke onthouding betekent: niet vrijen als de vrouw vruchtbaar is en dus alleen tijdens de onvruchtbare periode gemeenschap te hebben. Iedere gezonde vrouw heeft maar één keer per cyclus een eisprong. Heel soms kunnen er twee of meer ovulaties plaatsvinden maar dat gebeurt dan binnen 24 uur nadat de eerste ovulatie heeft plaatsgevonden.

Na de de eisprong kan de eicel maar 18 uur lang bevrucht worden. De zaadcellen van de man blijven maximaal 120 uur actief en vruchtbaar. Een rekensommetje leert dan dat een vrouw maximaal 138 uur per maand bevrucht kan worden en dat is net iets minder dan 6 dagen per cyclus.

Normaal gezien is de kans op een zwangerschap het grootst als je vrijt in de twee dagen voor de ovulatie (eisprong) en op de dag van de ovulatie zelf. Gemiddeld 1 dag na de ovulatie is er geen kans meer op bevruchting. De meest veilig periode om een zwangerschap te voorkomen is dan om 7 dagen voor tot 2 dagen na de eisprong niet te vrijen. Dus 9 dagen per cyclus van onthouding of alternatieve spelletjes van intimiteit bedenken.

Stijging
De methode is gebaseerd op lichamelijke veranderingen tijdens een cyclus, zoals de stijging van de lichaamstemperatuur, vlak na de eisprong. “Vrouwen die elke dag hun temperatuur meten en bijhouden, weten dus perfect wanneer ze in de risicoperiode zitten”, zegt Huguette De Corte, NFP-consulente voor Vlaanderen in Het Nieuwsblad.

Sensiplan (voorheen NFP of “natural family planning” of “natuurlijke gezinsplanning”) is een methode, waarbij je als vrouw bepaalde lichaamstekens waarneemt, die je helpen je vruchtbare en onvruchtbare dagen te bepalen.

 

Één keer in de cyclus vindt een eisprong plaats. De eicel kan niet eens een volledige dag bevrucht worden. De zaadcellen kunnen rond de eisprong wel enkele dagen in het vrouwelijk lichaam overleven.

Rond de eisprong veranderen de temperatuur, slijm en baarmoederhals heel duidelijk. Dit noteer je op een “cycluskaart” en interpreteer je volgens eenvoudige regels.

Temperatuur

Als je je temperatuur in de loop van een cyclus volgt, zie je twee temperatuurniveaus. Vóór de eisprong is de temperatuur iets lager. Rond de eisprong stijgt ze duidelijk. Zo stel je het begin van de onvruchtbare fase na de eisprong met zekerheid vast.

Cervixslijm

Enkele dagen na je bloeding neem je als je naar het toilet gaat, waarschijnlijk slijm waar. Eerst is dit dik‑taai, deels kleverig‑romig en vaak witachtig van kleur. Hoe dichter de eisprong nadert, hoe meer en hoe vloeibaarder het slijm wordt, bijna net als eiwit. Daardoor kunnen de zaadcellen enkele dagen in de baarmoeder overleven. Na de eisprong wordt het cervixslijm weer dik en sluit als een prop de baarmoeder af.

NFP-Vlaanderen ziet de interesse in de eerste helft van dit jaar met 2,5 procent stijgen. “Dat lijkt misschien niet veel op papier. Maar in de praktijk is het wel opmerkelijk, aangezien ons cliëntenaantal decennialang stabiel bleef”, zegt De Corte.

Ultrakatholiek
Toch waarschuwt Sensoa dat de methode minder betrouwbaar is en dat ze ook als ultrakatholiek wordt beschouwd. “Ik heb in al die jaren nog geen enkele accidentje gezien bij wie een opleiding van me kreeg”, zegt Huguette De Corte, die al 25 jaar NFP-consulente is in Het Nieuwsblad. “Wie nu met NFP begint doet dat trouwens vooral voor de gezondheid en voor het milieu.”

Volgens het studentenblad Veto zou in 2015 1 op 10 studenten met een vaste relatie hun toevlucht nemen in de ‘kalendermethode’ of coïtus interruptus.

Dat blijkt uit een bevraging door het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsonderzoek bij 1.500 Leuvense studenten tussen 18 en 20 jaar.  Andere opvallende onderzoeksresultaten is de vaststelling dat de gemiddelde duur van een vaste relatie 15 maanden bedraagt. 58 procent van de ondervraagden heeft momenteel een dergelijke vaste relatie. 8 procent beschouwt hun relatie als los. Slechts voor 33 procent is seks met een partner voor 1 nacht aanvaardbaar. 45 procent is het daar niet mee eens en zegt dat er meer moet zijn dan seks alleen.

Hoewel een combinatie van natuurlijke methoden redelijk betrouwbaar is, wordt ze toch niet aanbevolen voor jongeren door bijvoorbeeld CM. Natuurlijke anticonceptie vergt immers voldoende vertrouwdheid met het lichaam, ervaring en discipline.

 

Bronnen

http://nieuws.vtm.be/binnenland/210925-hoe-veel-weet-jij-over-veilig-vrijen

http://www.nfp.be/default.asp?iId=EDEDED

https://www.anticonceptiemethoden.be/natuurlijke-anticonceptie-methoden/

https://www.cm.be/gezond-leven/leefgewoonten/veilig-vrijen/natuurlijke-methoden.jsp

http://www.gezondheid.be/index.cfm?art_id=2241&fuseaction=art

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge