Orale seks kan gevaarlijk zijn.

Meisjes kunnen ook dader van sexting zijn
Seks en sterrenbeeld
Lossow4

Bron : https://commons.wikimedia.org/

Orale seks is de term die wordt gebruikt voor seksuele activiteiten waarbij de mond en/of tong, maar ook weleens de tanden en/of keel, gebruikt wordt om geslachtsdelen op te winden en/of naar een hoogtepunt te leiden. Wanneer dit bij een man specifiek plaatsvindt op de penis noemt men dit fellatio of pijpen. Wanneer uitgevoerd op de vrouwelijke geslachtsorganen, zoals de schaamlippen en de clitoris, wordt het cunnilingus of beffen genoemd. Ook een vorm van orale seks is anilingus, dit is het likken van de anus.

Bij orale seks wordt opvallend vaak geen voorbehoedmiddel gebruikt. Uit onderzoeken blijkt dat slechts weinig mensen bescherming gebruiken bij orale seks. Terecht of niet slim?

Je kunt van pijpen en beffen, net als van anale seks, niet zwanger worden, maar het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen als gevolg ervan neemt pijlsnel toe.

Hoewel het risico op een SOA kleiner is bij orale seks, loop je daarbij ook nog steeds kans op een seksueel overdraagbare aandoening. Een SOA wordt overgedragen door bloed, sperma en vaginaal vocht. Als je orale seks hebt zonder bescherming, komen de slijmvliezen van de vagina en penis in contact met de slijmvliezen in je keel. Dat is dus risicofactor nummer één. Daarbij kun je ook sperma of bloed binnenkrijgen via je mond en dat is ook weer een potentiële risico factor. Orale seks levert dus minder snel een SOA op dan met seks, maar is zeker niet zonder risico’s.

De Britse vereniging voor seksuele gezondheid stelt dat onbeschermde seks met wisselende partners heeft gezorgd voor een toename van genitale herpes, chlamydia, resistente gonorroe en andere soa’s waaronder HPV.

“We stelden recent vast dat heel wat infecties zijn doorgegeven via orale seks”, aldus dokter Peter Greenhouse, regeringsadviseur inzake seksueel gezondheidsbeleid, tegenover BBC Newsbeat. “Heel weinig mensen gebruiken een condoom voor orale seks”, voegde hij toe.

De meeste nieuwe besmettingen worden vastgesteld in de leeftijdscategorie onder 25 jaar en bij homoseksuele mannen. “De mensen staan er niet bij stil dat je niet veel moeite moet doen om chlamydia en gonorroe in je keelholte te krijgen”, stelt Greenhouse.

Volgens de specialist is orale seks nu de voornaamste manier waarop de zogenaamde ‘superbacterie van de druiper‘ wordt doorgegeven en vermoedelijk ook de belangrijkste oorzaak van herpes aan de geslachtsdelen.

Lange tijd werd gedacht dat orale seks relatief veilig was. Nieuwe studies tonen aan dat orale seks echter een beperkt risico inhoudt op seksueel overdraagbare infecties, al is het risico kleiner dan bij vaginale of anale seks. Het is bovendien een misvatting dat degene die gepijpt of gelikt wordt geen gevaar loopt.

Zowel bij heteroseksuele als homoseksuele koppels is orale seks een gangbare praktijk. Hoewel bij heteroseksuele koppels vaginale seks nog steeds het meest voorkomend is, blijkt uit enquètes dat 73% van de mannen en 66% van de vrouwen af en toe cunnilingus (likken van de vagina) doen. Fellatio (pijpen van de penis) komt voor bij 70% van de mannen en 64% van de vrouwen. Bij homoseksuele mannen zijn er studies die aantonen dat sommige mannen orale seks hanteren als veilig vrijen techniek, waarbij ze orale seks verkiezen boven anaal contact.

Naast een minimale kans op een besmetting met HIV, zijn er nog enkele andere seksueel overdraagbare aandoeningen die via de mond, anus of vagina van de ene persoon op de andere kunnen overgaan.

De naarste SOA die je kunt oplopen met pijpen, beffen of rimmen (het likken van de anus) is immers HIV. Hoewel er inmiddels goede HIV-remmers zijn, is HIV nog steeds niet te genezen. Andere aandoeningen die je oraal kunt oplopen zijn herpes, gonorroe, syfilis en chlamydia. Ook loop je kans op het HPV-virus. Dit is een virus dat baarmoederhalskanker, genitale wratten en peniskanker kan veroorzaken. Een hele lijst vol ellende dus, die over het algemeen te voorkomen is door het gebruik van een bef-lapje of een condoom. Alleen herpes laat zich hierdoor niet tegenhouden, omdat de blaasjes zich op meerdere plaatsen kunnen bevinden.

Door Wikipedian Prolific – Author, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=973428

Bronnen

http://seks.blog.nl/voorlichting-anticonceptie/2016/03/15/pijpen-en-beffen-worden-zo-langzamerhand-riskante-seksoefeningen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orale_seks

https://testalize.me/blog/soa-krijgen-orale-seks/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge