Paus heeft boodschap rond seks

Helft jongeren heeft wel eens onveilige seks gehad
Mannen in stabiele relatie onderdrukken hun verleidingsreacties op vruchtbare vrouw

De kerk is altijd vrij onduidelijk geweest over voorbehoedsmiddelen. En hoewel men inziet

Photo by Derek Story

dat kindersterfte en kinderaantal vaak hand in hand gaan, staat men vanuit de hogere kerkelijke macht nog steeds niet open voor het gebruik van anticonceptie. Alleen natuurlijke geboortebeperkingsmogelijkheden worden aanvaard.

Paus Franciscus handhaaft het verbod van de kerk op anticonceptiemiddelen, maar katholieken hoeven zich ook weer niet voort te planten ‘als konijnen’.

Dat is de boodschap die hij meegeeft.

Ouders kunnen zich volgens de Heilige Vader beter richten op verantwoord ouderschap.

“Een open houding voor het leven is essentieel voor het sacrament van het huwelijk”, liet de paus op de terugweg van zijn reis naar de Filipijnen weten aan verslaggevers. Maar het is niet zo dat je het als goed katholiek ‘moet doen als konijnen’.

Integendeel, verantwoord ouderschap vereist volgens Franciscus juist dat echtparen de geboortes van hun kinderen plannen. Er zijn volgens de paus genoeg manieren voor geboortebeperking die door de kerk zijn goedgekeurd.

De kerkvader vertelde over zijn ontmoeting met een vrouw die zwanger was van haar achtste kind, na zeven keizersneden. “Dat is onverantwoord!”, zei hij. De vrouw mag wel zeggen dat zij in God vertrouwt, “maar God geeft je ook mogelijkheden om verantwoordelijk te zijn”.

Het belangrijkste is volgens Franciscus dat geen enkel instituut van bovenaf moet bepalen welke omvang een gezin zou moeten hebben: “Ieder volk verdient het om zijn eigen identiteit te behouden zonder ideologisch gekoloniseerd te worden”.

Drie kinderen zijn volgens de paus het minimum. “Wie zegt dat drie kinderen al te veel zijn, maakt me triest. Drie kinderen per koppel zijn volgens experten namelijk ideaal om onze bevolking in stand te houden.”

Lees verder in onderstaande bronnen

Bronnen

http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3833132/2015/01/19/Paus-katholieken-hoeven-zich-niet-voort-te-planten-als-konijnen.dhtml

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2213714

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150119_01482494

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge