Praten over menstruatie helpt

Nemen geliefden ook een speciaal plaatsje in als dementie ons geheugen overspoelt?
Beter seksleven door menstruatiecups

Bron : freepik.com

Over menstruatie wordt nog steeds onvoldoende gepraat. Het hangt allemaal nog erg in de taboesfeer hoewel elke vrouw er praktisch haar hele leven mee te maken heeft.

Er rust nog steeds een taboe op de maandelijkse bloedingen waardoor heel wat vrouwen nodeloos lijden, dat heeft een recente rondvraag in Europa aan het licht gebracht.

1 op de 3 pilgebruiksters heeft last van buikpijn tijdens haar maandelijkse bloedingen. En 60 procent van de vrouwen wil vanwege kwalen als hoofdpijn, rugpijn, humeurigheid en prikkelbaarheid liever minder frequent bloeden, 49 procent van de Europese vrouwen zou liever helemaal gewoon geen bloedingen meer hebben. Omdat de bloedingen invloed hebben op hun sociaal leven: ze gaan minder sporten, spreken minder met vrienden af, ze hebben minder seks en het heeft zelfs een negatieve invloed op hun professionele taken.

Dat heeft een nieuw Europees onderzoek bij 6000 vrouwen, waar ook Belgische vrouwen aan deelnamen, aan het licht gebracht.


Vrouwen menstrueren nu vaker dan vroeger

Vrouwen menstrueren nu gemiddeld 450 keer in hun leven. Bij onze overgrootmoeders was dit slechts 150 keer.

“Om te begrijpen waarom vrouwen aan de pil nog bloedingen krijgen, moeten we een reis in de tijd maken”, zegt professor in de gynaecologie Christian Fiala. “Voor de komst van contraconceptie hadden vrouwen gemiddeld ongeveer 150 keer hun maandstonden in hun leven, want ze gaven lang borstvoeding en raakten gemiddeld zo’n 12 tot 15 keer in hun leven zwanger. Door de komst van onder meer het condoom en de gecombineerde hormonale contraconceptiemiddelen kunnen vrouwen nu zelf bepalen hoe vaak ze zwanger worden. En sinds dames ook welkom zijn op de werkvloer, geven mama’s ook veel korter borstvoeding. Dit maakt dat een moderne vrouw veel vaker menstrueert, zo’n 450 keer in haar leven.”

Het idee dat minder dan 12 keer per jaar menstrueren niet natuurlijk is, klopt dus helemaal niet. Want vroeger menstrueerden we net minder. Als mama’s vroeger een jaar lang borstvoeding gaven, menstrueerden ze vaak ook tijdens die periode niet.

De uitvinders van de pil wilden dit proces nabootsen als een soort van marketingstrategie, hormonale anticonceptie was toen al erg controversieel en ze wilden de stap naar de pil voor vrouwen niet te groot maken. Pilgebruiksters maken daarom een proces mee dat lijkt op een natuurlijke cyclus. Als je gedurende 21 of 24 dagen de pil neemt, en dan gedurende 4 tot 7 dagen stopt, dan treedt er een kunstmatige bloeding op als een soort van ontwenningsfase van de medicatie. Het is dus helemaal niet ongezond om gedurende enkele maanden of zelfs een jaar je menstruatie niet te krijgen.

Dat wil niet zeggen dat alle pilgebruiksters massaal hun pil moeten blijven nemen. Maar het wordt wel tijd dat vrouwen weten dat ze de keuze hebben. En daarom is wel erg belangrijk om er over te praten.

In de ban van het bloed

In deze maatschappij is het makkelijker om over seks te praten dan over menstruatie en daar moet dringend verandering in komen vinden heel wat seksuologen.  Het is raar dat we nog altijd het gevoel hebben dat we erg discreet moeten zijn over de menstruatie.

Veel meisjes ontdekken door dat taboe vaak veel te laat dat ze eigenlijk te veel bloed verliezen en dat ze zelfs risico lopen op gezondheidsproblemen als bloedarmoede of ijzertekort. Ze lijden elke maand onder dat taboe, terwijl dat helemaal niet nodig is.

De puberteit is een periode van veel veranderingen. Bij meisjes is een belangrijke gebeurtenis in dat ontwikkelingsproces de eerste maal dat de menstruatie optreedt, ook wel de menarche genoemd.

DE EERSTE menstruatie kan bij jonge meisjes veel spanningen veroorzaken, en vaak hebben ze er gemengde gevoelens over. Die gebeurtenis kan net als veel andere veranderingen die met de puberteit te maken hebben, heel verwarrend zijn. Veel meisjes zijn bij hun eerste menstruatiecyclus bang of bezorgd, voornamelijk omdat ze slecht geïnformeerd zijn of, wat nog vaker voorkomt, helemaal niet geïnformeerd.

Meisjes die op de eerste menstruatie voorbereid zijn, reageren vaak minder negatief. Maar uit onderzoeken blijkt dat veel meisjes niet voorbereid zijn. Bij een in 23 landen gehouden enquête zei bijna een derde van de ondervraagden dat hun van tevoren niets was verteld over de eerste menstruatie. Omdat de meisjes erdoor overvallen werden, wisten ze op dat moment niet wat ze moesten doen.

Enkele van de meest negatieve ervaringen kwamen van vrouwen die helemaal geen voorlichting over menstruatie of menarche hadden gehad. In een onderzoek waarbij vrouwen hun eerste menstruatie beschreven, gebruikten ze woorden als „paniek”, „traumatisch”, „beschaamd” en „bang”.

Er zijn veel informatiebronnen over dit onderwerp, zoals leerkrachten, werkers in de gezondheidszorg, gedrukt materiaal en zelfs educatieve films. Veel ouders vinden dat zulke bronnen vaak waardevolle informatie bieden over het biologische aspect en de hygiëne tijdens de menstruatie. Toch kunnen meisjes nog vragen hebben die niet door die bronnen worden beantwoord of behoeften hebben waaraan niet wordt voldaan. Zelfs als ze weten wat ze moeten doen als ze ongesteld worden, weten ze vaak niet goed hoe ze moeten omgaan met de veranderende emoties en gevoelens die ermee samengaan.

Grootmoeders, oudere zussen en vooral moeders kunnen de extra informatie en emotionele steun geven die jonge meisjes nodig hebben. Meestal bezien meisjes hun moeder als de belangrijkste bron van informatie.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2720172/2016/05/31/Goedele-Liekens-We-moeten-meer-over-onze-menstruatie-durven-praten.dhtml

https://wol.jw.org/nl/wol/d/r18/lp-o/102006164

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge