Risico van sperma slikken

Internetseksverslaving/pornoverslaving of gezonde belangstelling?
Vlaamse ministers lanceren actieplan tegen grooming en cyberpesten
sperium, cum, sperm

geralt (CC0), Pixabay

Orale seks is een vorm van seks waarbij partners elkaar met de mond en de tong seksueel stimuleren en/of bevredigen. Bij een man wordt hierbij ook wel gesproken van een “blow job” of van “pijpen”. Het oraal stimuleren van een vrouw wordt ook wel “beffen” of “likken” genoemd.

Bij orale seks stimuleert de ene partner de andere partner met de mond of de tong. Bij mannen kan de partner de penis in de mond nemen en zuigende bewegingen maken. Ook kan met de tong rondom de eikel gestimuleerd worden. Veel mannen vinden dit zeer opwindend en komen op deze manier snel tot een orgasme.

“Is het inslikken van het ejaculaat van een man schadelijk?”

Goede vraag! Er zijn veel misvattingen over sperma en de effecten ervan op de gezondheid, dus laten we even de tijd nemen om feit en fictie te scheiden.

Sperma is enigszins te vergelijken met rauw eiwit en bestaat voor 90% uit water en de andere 10% bevat eiwitten, fructose, koolhydraten en mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. De eiwitten uit sperma zijn bovendien licht verteerbaar. Het doorslikken van sperma kan dus geen kwaad voor de stofwisseling.

Integendeel: volgens sommige onderzoeken bevat sperma hormoon-achtige stofjes die een antidepressief effect zouden hebben. Het zou vrouwen opgewekter maken, jonger houden, dementie tegen gaan en de slaap bevorderen. Stevige bewijzen daarvoor ontbreken echter.

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat vrouwen die het sperma van hun partner doorslikken minder risico op een miskraam hebben als ze zwanger worden. Op deze wijze zouden zij namelijk bepaalde eiwitten van de vader binnenkrijgen, waardoor haar eigen lichaam eraan went en ze toleranter worden voor het toekomstige embryo, dat voor de helft bestaat uit genetisch materiaal van de man.

Orale seks is op zich niet gevaarlijk. Wel kunnen vele geslachtsziektes ook door orale seks worden overgedragen. Als je orale seks verricht bij een man die een soa heeft (bv. Chlamydia, gonorroe, hiv), loop je het risico zijn infectie op te lopen. En het maakt niet echt uit of je zijn sperma doorslikt of uitspuugt – het risico komt van een ejaculaat in je mond. Dus als u weet dat uw partner een infectie heeft of als u niet zeker bent van zijn status, is het raadzaam om een ​​condoom te gebruiken om contact met zijn sperma te voorkomen en zo uw eigen infectierisico te verkleinen. Genitale wratten bijvoorbeeld kunnen worden overgebracht op de lippen (wanneer een vrouw oraal wordt gestimuleerd) of in de mond (wanneer een man oraal wordt gestimuleerd). Andersom kan iemand met een (beginnende) koortslip deze infectie overbrengen op de geslachtsorganen van zijn of haar partner.

Lange tijd werd gedacht dat orale seks veilig was qua soa’s. Maar bij pijpen en beffen bestaat er wel degelijk een risico om een (meestal een HPV-gerelateerde) soa op te lopen of door te geven, zelfs als de partner niet ejaculeert of als het sperma niet doorslikt wordt.Dat risico is wel kleiner dan bij vaginale of anale seks.

Ervan uitgaande dat hij niet geïnfecteerd is, zijn er zeer weinig risico’s verbonden aan het hebben van zijn ejaculaat in uw mond of het inslikken ervan. Om te beginnen wordt je er niet dik van.  Volgens de meeste schattingen, ligt het aantal calorieën in een “portie” sperma ergens tussen de 1 en 5.

Vrouwen hoeven zich ook geen zorgen te maken over zwangerschap door het inslikken van sperma, omdat sperma dat in uw spijsverteringskanaal wordt afgezet, niet in uw voortplantingskanaal terechtkomt … tenzij u in de maag wordt gestoken na orale seks.

Belangrijke tips bij orale seks:
• Chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, genitale wratten en kanker aan de geslachtsorganen (HPV) en syfilis kunnen doorgegeven worden.
• De kans op hiv door het in de mond nemen van sperma is uiterst klein of vrijwel nihil. Doorslikken zou een iets hoger risico betekenen omdat het slijmvlies achter in de keel dunner en kwetsbaarder is. Maagzuur en enzymen in de slokdarm doden het virus.
• Besmeting kan ook plaatsvinden als de partner niet ejaculeert of als het sperma niet doorslikt wordt, al is de kans dan wel kleiner.
• De kans op besmetting is groter met wondjes in de mond (aften, koortsblaasjes, bloedend tandvlees).
• Gebruik geen mondwater, en poets en flos uw tanden niet voor of na het pijpen. Het beschermt u niet extra. Integendeel, het maakt uw mond kwetsbaarder omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora in de mond tijdelijk verstoort. Ook kunnen door poetsen en flossen bloedingen ontstaan.
• Veilige orale seks: gebruik een condoom en/of beflapje

De geur en smaak van sperma kan variëren. Zo zou sperma sterker van smaak en bitterder zijn als u rookt en veel koffie drinkt. Sperma van vegetariërs zou lekkerder smaken dan dat van vleeseters.

Onderzoek naar de mogelijke voordelen van het inslikken van sperma is niet overtuigend genoeg om te zeggen dat iedereen het zou moeten doen; het is echter vrij duidelijk dat zolang de mannelijke partner niet geïnfecteerd is en de receptieve partner niet allergisch is voor zijn sperma, het onwaarschijnlijk is dat het inslikken van sperma negatieve gevolgen zal hebben voor de gezondheid.

Meer info
www.allesoverseks.be
www.mannenseks.be
www.seksualiteit.be/soas/besmetting/soas-en-orale-seks
www.scientias.nl/sperma-11-dingen-die-je-moet-weten/
www.kennislink.nl/publicaties/de-kwaliteit-van-het-mannelijk-zaad

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2020/12/28/the-most-read-articles-on-sex-and-psychology-2020

http://seks.blog.nl/voorlichting-anticonceptie/2016/01/28/wat-zijn-de-risicos-van-sperma-slikken

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=20495

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge