Veel kaas eten vermindert kwaliteit sperma?

De pil beïnvloedt hoe aantrekkelijk je partner lijkt
Met overgewicht minder snel zwanger

Foto G Gielen

Kaas is gezond beweert men en het is nog lekker ook. Nu beweert onderzoek dat kaas niet zo bevorderlijk is voor de spermakwaliteit. Jonge mannen die meer dan drie sneetjes kaas per dag eten zouden  hun kansen op het vaderschap zien slinken, beweert onderzoek.

Een kleine hoeveelheid van volle zuivelproducten heeft al een verregaand negatief effect op de vruchtbaarheid van mannen. De onderzoekers van de universiteit van Harvard ontdekten dat mannen die dagelijks drie porties kaas en andere melkproducten aten een minder goede kwaliteit van sperma hebben dan anderen. Onder een portie begrepen de onderzoekers een dosis kaas van 28 gram, een theelepel room, een schep roomijs of een glas volle melk.

Mannelijk eetpatroon
Tot voor kort onderzochten experts enkel de mate waarin de eetgewoonten de vruchtbaarheid van vrouwen beïnvloedde. Het lijkt nu dat de levensstijl van mannen, en vooral wat ze eten, even belangrijk is. De onderzoekers vergeleken het dieet van 189 mannen tussen 19 en 25 jaar. Niemand van hen was zwaarlijvig en ze sportten minstens een anderhalf uur per week. Toch kwam naar voor dat de zaadkwaliteit van mannen die dagelijks meer dan drie porties van volle zuivelproducten aten een kwart slechter was dan wie hier minder van at.

Verklaring

De oorzaak is het vrouwelijke hormoon oestrogeen in de zuivel, afkomstig van de koe. Ook eventuele pesticiden, chloorhoudende stoffen en zware metalen hebben een negatieve impact op de spermakwaliteit.

Andere stoffen

Vruchtbaarheidsexpert Allan Pacey oordeelt wel  dat het toch zo slim is voor mannen om zuivel helemaal te weren. De vruchtbaarheid van de mannen in de studie is dan wel gezakt, toch zouden ze geen problemen moeten ervaren om een kind te verwekken.

De resultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de  American Society for Reproductive Medicine in San Diego.

Overgewicht schaadt de vruchtbaarheid van mannen ook sterk doordat ze de hormoonhuishouding uit evenwicht brengen.

Bronnen

https://www.dietinpregnancy.co.uk/news/dairy-products-linked-to-poor-sperm-quality/

Ellen Provoost http://www.goedgevoel.be/gg/nl/142/Onvruchtbaarheid/article/detail/1522730/2012/10/24/Wat-kwaliteit-van-sperma-schaadt-3-sneden-kaas-per-dag.dhtml

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1522730/2012/10/24/Wat-kwaliteit-van-sperma-schaadt-3-sneden-kaas-per-dag.dhtml

https://www.gezondheidsnet.nl/zwanger/zuivel-verslechtert-kwaliteit-sperma

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge