Kan een maagdenvlies vanzelf terug aangroeien?

Groei van onbeschermde seks verhoogt Europese toename van syfilis
Leuke seks is gezonde seks: waarom staat dat niet op het curriculum?

Hans / Pixabay

Als een vrouw gedurende een lange periode geen geslachtsgemeenschap heeft gehad, is het dan mogelijk dat haar maagdenvlies terug dicht gaat groeien en haar weer maagd te maken?”

Het was een vraag die Justin Lehmiller toegezonden kreeg. Er zijn een verrassend aantal mythen en misvattingen over het maagdenvlies.

Het maagdenvlies is een klein, rond stuk weefsel dat de vaginale opening gedeeltelijk bedekt; het kan echter sterk variëren in zowel grootte als uiterlijk bij personen. Sommige tijdschriftartikelen hebben zelfs maar liefst zeven verschillende soorten hymens beschreven [1]! Sommige hebben bijvoorbeeld een afgerond uiterlijk met een opening in het midden (een ringvormig maagdenvlies). In anderen loopt een dunne strook weefsel door het midden van de opening van het maagdenvlies, die het in tweeën deelt (een gesplit maagdenvlies). Weer anderen hebben mogelijk meerdere kleine gaatjes (een wiegvormig maagdenvlies), en in zeer zeldzame gevallen is er helemaal geen gaatje (een niet-geperforeerd maagdenvlies). Ondoorlaatbare maagdenvliezen moeten chirurgisch worden gecorrigeerd, omdat het niet alleen vaginale geslachtsgemeenschap onmogelijk maakt, maar vooral omdat het verhindert dat menstruatiebloed het lichaam verlaat.

Veel mensen hebben de indruk dat het maagdenvlies altijd intact blijft tot de eerste keer dat een vrouw vaginale geslachtsgemeenschap heeft, maar dit is niet noodzakelijk het geval. In feite kunnen hymens lang daarvoor wegslijten om verschillende redenen, waaronder maar niet beperkt tot masturbatiepraktijken en atletische activiteiten. Ook tampons kunnen het doen scheuren. Het feit dat sommige hymens dunner en meer meegaand zijn dan andere speelt uiteraard ook een grote rol.

In een onderzoek dat medische onderzoeken van de maagdenvliezen van vrouwelijke maagden inhield, wisten artsen alleen maar dat het maagdenvlies in 57% van de gevallen intact was [2]. Dit vertelt ons dat, voor veel vrouwen, ondanks het feit dat ze nooit geslachtsgemeenschap hebben gehad, ze niet altijd een zichtbaar maagdenvlies hebben. Dit is waarschijnlijk waarom het niet ongewoon is voor een vrouw om geen enkele vorm van scheuren van het maagdenvlies of bloedingen op te merken de eerste keer dat ze seks heeft. In het licht hiervan is het goed voor vrouwen en hun partners om niet langer te verwachten dat er tijdens de eerste seksuele ervaring van een vrouw een soort duidelijk fysiek teken van maagdelijkheidsverlies zal zijn.

Is het mogelijk voor het maagdenvlies om terug te groeien als er heel lange tijd geen gemeenschap was? Het antwoord is dat het zeer  hoogst onwaarschijnlijk is en, als het zou gebeuren, het een medische afwijking zou zijn. Lehmiller had maar één keer gelezen over een geval waarin dit gebeurde, waarbij een Taiwanese vrouw betrokken was die als tiener een onvolmaakt maagdenvlies had ontdekt [3]. Nadat ze chirurgisch was gecorrigeerd, groeide haar maagdenvlies terug, dus het werd opnieuw gecorrigeerd. Enkele jaren later en na het trouwen, kwam ze in het ziekenhuis om te bevallen en artsen ontdekten dat haar maagdenvlies weer was hergroeid, waardoor een derde hymenectomie nodig was!

Het gaat om een heel uitzonderlijk geval, om aan te geven dat medisch gezien niets onmogelijk lijkt inzake seksualiteit. (Voorbeeld: lees hier over mannen met 2 penissen en vrouwen met 2 vagina’s)

Ook, als het gebruikelijk was dat het maagdenvlies regenereerde, zouden hymenoplastieën (d.w.z. chirurgisch herstel van het maagdenvlies) niet in toenemende aantallen worden gezocht. U kunt meer lezen over deze zogenaamde “revirginization” -praktijk en waarom sommige vrouwen het hier nastreven.

Kortom, nee, een maagdenvlies zal over het algemeen niet vanzelf groeien, ongeacht hoe lang een vrouw wacht voordat ze weer seks heeft. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een maagdenvlies in de eerste plaats zeker geen volkomen betrouwbare indicator is voor vrouwelijke maagdelijkheid.

[1] Stukus, K. S., & Zuckerbraun, N. S. (2009). Review of the prepubertal gynecologic examination: Techniques and anatomic variation. Clinical Pediatric Emergency Medicine, 10(1), 3-9

[2] Underhill, R.A., & Dewhurst, J. (1978). The doctor cannot always tell: Medical examination of the “intact” hymen. The Lancet, 311(8060), 375-376.

[3] Chao‐Hsi, L., & Ching‐Chung, L. (2002). Hymen re‐formation after hymenotomy associated with pregnancy. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, 42(5), 559-560.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2015/1/29/sex-question-friday-is-it-possible-for-a-woman-to-become-a-virgin-again

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge