“Maak leerlingen duidelijk dat kinderen krijgen niet voor iedereen een evidentie is”

Zwanger en de weg vinden
Pil veroorzaakt depressie en relatieproblemen

In Vlaanderen lijdt 1 op 6 koppels aan ongewilde kinderloosheid.

siblings, brother, sister

Bessi (CC0), Pixabay

Een degelijke uitbouw van de eerstelijnszorg Kinderwens is noodzakelijk in Vlaanderen.

Vele vrouwen hebben al meerdere misvallen of inseminatiepogingen achter de rug en geraken emotioneel helemaal in de knoop

De organisatie Kinderwens Vlaanderen wil dat er in lessen seksuele opvoeding op school meer aandacht gaat naar de kinderwens en duidelijk gemaakt wordt dat ‘kinderen krijgen’ niet voor iedereen een evidentie is. Shanti Vangenechten schreef  een open brief naar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Op dit moment spelen de ontwikkelingsdoelen en eindtermen vooral in op de verschillende soorten relaties: het respectvol omgaan met elkaar, gender enz, zegt Kinderwens Vlaanderen. “Het zou mooi zijn om dit nog meer toe te spitsen op de kinderwens, meer gericht op een mogelijk onvervulde of gecompliceerde kinderwens, kortom: duidelijk maken dat ‘kinderen krijgen’ niet voor iedereen een evidentie is, een realistisch beeld schetsen van de kinderwens en de kinderen zo vroeg mogelijk respect bijbrengen voor ‘andere vormen van kinderen krijgen’ zoals bijvoorbeeld IVF en adoptie”, luidt het.

In de middelbare school krijgt men momenteel seksuele voorlichting, maar wordt er nog veel te vaak gefocust op ‘het vermijden van ongewenste zwangerschappen’, vervolgt de organisatie. Ze merken maar al te vaak dat het bij een ‘verplicht nummertje’ blijft, waarbij enkel de basisinformatie, zoals soa’s en de verschillende soorten anticonceptie, aangehaald wordt. Informatie over bijvoorbeeld ‘de kostbaarheid van je eigen vruchtbaarheid’ en ‘de belangrijke levenstijlfactoren die een goede vruchtbaarheid sterk beïnvloeden’ ontbreekt spijtig genoeg.

Kinderwens Vlaanderen heeft een opleidingsprogramma voor leerkrachten ontwikkeld. “Op deze manier wil onze vzw seks en ouderschap op een innovatieve manier binnen de klasmuren krijgen, zowel in de kleuterschool als in de basisschool.”

Oorspronkelijke tekst :

Op dit moment spelen de ontwikkelingsdoelen en eindtermen vooral in op de verschillende soorten relaties, het respectvol omgaan met elkaar, gender enz. Het zou mooi zijn om dit nog meer toe te spitsen op de kinderwens, meer gericht op een mogelijk onvervulde (of gecompliceerde) kinderwens, kortom: duidelijk maken dat ‘kinderen krijgen’ niet voor iedereen een evidentie is, een realistisch beeld schetsen van de kinderwens en de kinderen zo vroeg mogelijk respect bijbrengen voor ‘andere vormen van kinderen krijgen’ (bv. via IVF, adoptie enz.).

In afwachting van een eventuele hervorming  heeft onze organisatie, Kinderwens Vlaanderen (een project van Eerstelijnscentrum vzw), over dit thema alvast een opleidingsprogramma voor leerkrachten ontwikkeld. Op deze manier wil onze vzw seks en ouderschap op een innovatieve manier binnen de klasmuren krijgen, zowel in de kleuterschool – waar we werken met boeken (o.a. het zonet gepubliceerde prentenboek ‘Emma wil een broertje’ en toneeltjes – als in de basisschool waar we HET GROTE KINDERWENSSPEL hebben ontwikkeld. In de middelbare school krijgt men momenteel seksuele voorlichting, maar wordt er nog veel te vaak gefocust op ‘het vermijden van ongewenste zwangerschappen’.

We merken maar al te vaak dat het bij een ‘verplicht nummertje’ blijft, waarbij enkel de basisinformatie, zoals SOA’s en de verschillende soorten anticonceptie, aangehaald wordt. Informatie over bijvoorbeeld ‘de kostbaarheid van je eigen vruchtbaarheid’ en ‘de belangrijke levenstijlfactoren die een goede vruchtbaarheid sterk beïnvloeden’ ontbreekt spijtig genoeg nog anno 2016. De opleidingsmodule ‘seksuele en reproductieve voorlichting’ van Kinderwens Vlaanderen is alvast een eerste stap in de goede richting. En met u als Minister van Onderwijs moet het lukken om het leerplan seksuele voorlichting (eindelijk) actief te hervormen.

Lesbrief : emma-wil-een-broertje 


Bronnen

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20161005_02502711/boodschap-voor-crevits-maak-leerlingen-duidelijk-dat-kinderen-krijgen-niet-voor-iedereen-een-evidentie-is

https://www.libelle.be/hartverwarmend/vrouw-met-een-missie-shanti-en-kinderwens-vlaanderen/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge