Matig sporten geeft beter sperma

Selfies zijn vaak uiting van narcisme : overdaad schaadt
Zwangere vrouwen met honden krijgen gezondere kinderen

Wetenschappers schatten dat ongeveer 1 op 20 mannen in Noord-Amerika onvruchtbaar zijn of niet in staat om kinderen te verwekken.

MabelAmber / Pixabay

Mannelijke onvruchtbaarheid kan echter verschillende vormen aannemen: sommige mannen zijn onvruchtbaar omdat ze geen sperma afgeven wanneer ze ejaculeren, hetzij vanwege een blokkade in hun voortplantingsstelsel of een onjuist werkende zaadleiders.

Vaker kunnen onvruchtbare jongens echter prima ejaculeren, maar ze hebben een probleem met de hoeveelheid of kwaliteit van het sperma dat ze vrijgeven.

Het maakt niet uit welke vorm het neemt, onvruchtbaarheid is zeer verontrustend voor mannen. Het is onder meer gekoppeld aan een laag zelfbeeld en gevoelens van angst.

Gelukkig hebben we hier echter niet te maken met een hopeloze situatie – en het blijkt dat er zelfs een gemakkelijke oplossing voor is, althans voor de manen met een laag aantal zaadcellen. Geloof het of niet, veel van deze zelfde mannen kunnen hun vruchtbaarheid misschien helemaal alleen herstellen, zonder medische behandeling of dure – en onbewezen – vruchtbaarheidbevorderende supplementen.

Voor mannen die verder gezond zijn en geen problemen hebben met de zaadbal, kan een eenvoudige verandering in levensstijl alles zijn wat ze nodig hebben om hun sperma zwemmers weer in vorm te krijgen.

Allereerst moet een veelgehoorde mythe opgehelderd worden over de oorzaken van het lage aantal spermacellen: het is niet  het resultaat van het dragen van te eng ondergoed zoals vaak wordt beweerd. Een studie die vorig jaar in The Journal of Sexual Medicine werd gepubliceerd, toonde aan dat het type ondergoed dat heteroseksuele mannen dragen (boxershorts of slips) niet gerelateerd was aan de vruchtbaarheidstatus of de tijd die ze nodig hadden om hun partner zwanger te maken.

Met andere woorden, Fruit of the Loom heeft niet de schuld als jongens een laag aantal zaadcellen hebben. Veel belangrijker dan het ondergoed van een man, is hoe goed hij fysiek voor zichzelf zorgt. Er zijn inderdaad verschillende onderzoeken naar voren gekomen die aantonen dat sport en lichaamsbeweging een belangrijk effect kan hebben op de kwaliteit van het sperma van een man.

In een studie uit 2011, gepubliceerd in Reproductive Health, nam een ​​groep zwaarlijvige mannen in de leeftijd van 20 tot 59 jaar deel aan een afslankprogramma van 14 weken. Voordat het programma begon en nadat het was beëindigd, verstrekte elke man spermastalen voor onderzoekers om te analyseren.

Aan het begin van de studie hadden de zwaardere mannen een zeer slechte kwaliteit van sperma. Hoe meer gewicht mannen verloren in de loop van de tijd, hoe beter hun spermakwaliteit. Gewichtsverlies was in feite gekoppeld aan een toename van het aantal vrijgegeven sperma en aan een algehele verbetering van de gezondheid van het sperma.

Voortbouwend op deze resultaten beschrijft een nieuw artikel gepubliceerd in het tijdschrift Cytokine de resultaten van een gerandomiseerd gecontroleerd experiment waarbij onvruchtbare mannen van 20 tot 45 jaar die een sedentaire levensstijl hadden, de opdracht kregen om al 24 weken aan matige aerobics te gaan doen of niet. Al deze mannen waren patiënten in een kliniek met onvruchtbaarheid en hadden al een jaar of langer onvruchtbaarheidsproblemen.

Onderzoekers vonden dat oefening niet alleen te maken had met een verbetering van de spermakwaliteit, maar ook met een verhoogde kans dat hun partners zwanger zouden worden. Met andere woorden, enkele maanden van matige lichaamsbeweging vertoonden feitelijk het vermogen om mannelijke onvruchtbaarheid om te keren.

Een nadeel van deze studies is dat het niet het geval lijkt te zijn dat alle oefeningen gelijk zijn als het gaat om de gezondheid van het sperma van mannen – in feite kunnen bepaalde oefeningen contraproductief zijn. Een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het Clinical Journal of Sport Medicine, toonde aan dat niet-professionele mannelijke wielrenners die 16 weken lang ten minste 12 uur per week met de fiets fietsten, niet alleen een daling van het aantal zaadcellen ervoeren, maar ook een afname van de kwaliteit van het sperma.

Zelfs na een herstelperiode van 30 dagen aan het einde van het onderzoek, bleef de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma van fietsers laag. Met andere woorden, als jij en je partner hopen in de nabije toekomst zwanger te worden, doe het dan misschien rustig aan met fietsen.

Behalve de matige lichaamsbeweging, kan het veranderen van andere aspecten van je levensstijl ook helpen de gezondheid van je sperma te verbeteren. In het bijzonder sober zijn met roken en drinken, evenals koffie en frisdrankgewoonten in het licht van onderzoek waaruit blijkt dat hoge niveaus van tabaks-, alcohol- en cafeïneconsumptie gekoppeld zijn aan sperma van lagere kwaliteit.

Natuurlijk, geen van de bovenstaande zijn gegarandeerde belemmeringen voor een laag aantal zaadcellen. En als men in een goede fysieke conditie is en nog steeds vruchtbaarheidsproblemen hebt, is het absoluut de moeite waard om naar de dokter te gaan om erachter te komen wat er aan de hand is.

Waar het echter om gaat, is dat als men zich zorgen maakt over de gezondheid van het sperma, het niet nodig is om  geld te verspillen aan nieuwe ondergoed. In plaats daarvan suggereert onderzoek dat je waarschijnlijk veel beter zou worden bediend door dat geld te gebruiken om lid te worden van een sportschool – en misschien ook een paar van je ondeugden in te korten.

Justin Lehmiller is de directeur van het programma sociale psychologie aan de Ball State University, een faculteitsfiliaal van The Kinsey Institute, en auteur van de blog Sex and Psychology. Volg hem op Twitter @JustinLehmiller.

Bronnen

https://tonic.vice.com/en_us/article/gvkzj9/men-who-work-out-have-superior-sperm

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge