Meer SOA’s na vakantie en/of festivalseks

Terugtrekken terug meer populair doch onveilig anticonceptiemiddel
Veel ouderen vrijen onveilig en hebben meer kans op SOA

 

Free-Photos / Pixabay

Zowel op festivals, waar het seizoen nu voor is begonnen als tijdens de zomervakantie wanneer een nummertje buiten aanlokkelijk is, worden veel soa-besmettingen opgelopen……

Jaarlijks lopen ruim vele toeristen een SOA op, met een jaarlijkse piek vlak na de zomervakantie. Jongeren tot 25 jaar vormen een risicogroep en dat geldt tijdens de vakantietijd – wanneer vaker aan onveilige seks toegegeven wordt – nog meer. Voor de verre reizigers geldt dat in sommige landen ook onveilige seks met een ‘local’ meer risico’s met zich meebrengt.

Dat blijkt achtereenvolgens uit cijfers van Studio Brussel en van de Thermometer Seksuele Gezondheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Van de 17.000 deelnemers aan eerstgenoemde enquête geven 13.000 mensen aan ooit seks te hebben gehad tijdens een festival. Dat is seks in de breedste zin van het woord: van kussen tot vrijen.

De overgrote meerderheid (88%) kust op een festival. Een kwart zoende er ook voor het eerst. Driekwart van hen geeft aan dat ze ooit geslachtsgemeenschap had op een festival en 10% werd er ontmaagd.

70% had seks met zijn of haar partner. 36% deed dat met iemand die ze op het festival leerden kennen en 26% met een vriend of vriendin. 14% geeft aan zijn zijn of haar partner bedrogen te hebben op een festival.

Opvallend is het condoomgebruik: 28 procent geeft aan nooit een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap met iemand die ze op het festival ontmoet hebben. Van de vrouwen zegt 10 procent dat ze nooit anticonceptie gebruikten bij festivalseks. Ook niet wanneer ze seks hadden met een vreemde.

De zomervakantie zorgt volgens de cijfers van Thermometer Seksuele Gezondheid voor een toenemende vraag naar testen op geslachtsziektes bij huisartsen, GGD’s en soacentra in Nederland.

Onveilig vrijen op zonnige bestemmingen ligt volgens de organisatie sneller op de loer.

Uit recent onderzoek in Groot-Brittannië blijkt ook dat 35 procent van de Britten tussen de 18 en 35 jaar op vakantie onveilige seks heeft. Een kwart van deze mensen loopt hierdoor daadwerkelijk een SOA op.

Reizigers en backpackers die naar exotische bestemmingen vliegen en daar onveilige seks hebben met een local, lopen nog meer risico op een SOA of zelfs HIV. In Sub-Sahara Afrika, Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied, Azië en Oost-Europa komen SOA’s en HIV-besmettingen veel meer voor dan in Nederland. Het grootste risico is het oplopen van HIV, Syfilis of Hepatitis B, en bacteriële SOA’s die resistent zijn voor antibiotica. Zo is de meerderheid van de HIV-infecties onder Nederlandse heteroseksuelen in het buitenland opgelopen. Met name in Sub-Sahara Afrika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied komt HIV veel vaker voor dan in Nederland.

 

Bronnen

https://www.demorgen.be/tv-cultuur/hoe-vaak-doen-we-het-op-festivals-de-resultaten-van-de-seksenquete~ba985b8a/

http://seks.blog.nl/voorlichting-anticonceptie/2016/07/22/soas-veelal-souveniertje-van-zomer-vakantie-en-festivals

https://testalize.me/blog/soa-piek-na-zomervakantie/

https://stubru.be/festivals/festivalseksnietaltijdevenveilig

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge