Ook mannen hebben biologische klok inzake vaderschap

Controversiële studentenapp voor onenightstands
Langer leven met kinderen na je dertigste

Copyright www.pixabay.com

Volgens onderzoek in 2017 moeten niet alleen vrouwen zich zorgen maken over hun biologische klok, want ook bij mannen komt er een limiet op de ideale leeftijd om nog gezonde kinderen te verwekken. Na de leeftijd van 41 jaar vermindert de kans op het verwekken van een kind snel.

Bij een studie met IVF-patiënten, waarbij het sperma van de man een gedoneerde eicel moest bevruchte, konden de wetenschappers nagaan hoe de leeftijd van een man de kans op een zwangerschap beïnvloedt. Aangezien alle eicellen van jonge, vruchtbare vrouwen kwamen,was dat mogelijk.

Kans
De vruchtbaarheid van een man tussen 41 en 45 daalde elk jaar met zo’n zeven procent. Zo is er met het sperma van 41-jarige mannen 60% kans op een zwangerschap, terwijl een 45-jarige man nog slechts 35% kans had om nog een kind te verwekken. Vanaf dan slinkte de mogelijkheid spectaculair.

Ook bij mannen tikt dus een biologische klok, die weliswaar niet op dezelfde snelle manier tikt als bij vrouwen, maar het is toch iets om niet zomaar te negeren als men ook als man vader wil worden. Zij moeten ook niet eeuwig wachten om aan kinderen te beginnen.

Uit een grootschalig onderzoek voorgesteld op het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor Menselijke Reproductie en Embryologie in het Zwitserse Genève juini 2017 kwam ook het feit dat mannelijk sperma achteruit gaat op de agenda.

Bij vrouwen slinkt de kans om zwanger te worden wanneer de vrouw de leeftijd van 35 jaar overstijgt. Maar ook de mogelijkheid op een succesvolle bevruchting tussen een jonge vrouw en een man neemt fors af naarmate de man ouder is. Om na te gaan wat de impact van de leeftijd van meneer is op de kans om een kind te krijgen, hebben onderzoekers van de Harvard Medical School de voorbije jaren 19.000 behandelingen met in-vitrofertilisatie – een voortplantingstechniek waarmee eicellen buiten het lichaam bevrucht worden met zaadcellen – tegen het licht gehouden.

De ivf-pogingen vonden plaats in de Verenigde Staten tussen 2000 en 2014. De vrouwen verdeelde men in vier leeftijdsgroepen: jonger dan 30 jaar, tussen 30 en 35, tussen 35 en 40 jaar en tussen 40 en 42 jaar.

Bij de mannen werden identieke leeftijdsgroepen gemaakt met een extra categorie namelijk  42-plussers. Zoals verwacht bleken vrouwen tussen 40 en 42 jaar het minst in staat om zwanger te worden. De leeftijd van hun man speelde daarbij zelfs geen rol. Maar dat veranderde bij jongere vrouwen. Dames onder de 30 met een man tussen 30 en 35 jaar hadden een kans van 73% op een geslaagde ivf-behandeling, maar die succesratio daalde tot 46% wanneer de man tussen 40 en 42 jaar oud is.

Copyright Nieuwsblad
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170703_02955675

Toch moeten mannen die papa willen worden zich volgens experten  ook geen te grote zorgen maken. Het is vanzelfsprekend  dat de vruchtbaarheid daalt maar het is niet zo spectaculair zoals bij vrouwen die vanaf hun menopauze niet meer moeder kunnen worden. Er zijn mannen bekend die nog op hoge leeftijd kinderen verwekt hebben.

Eerder onderzoek verhulde al wel dat kinderen van oudere vaders een verhoogde kans hebben op hartziektes, autisme, schizofrenie en epilepsie. Maar er zijn ook voordelen aan papa worden op latere leeftijd.  Zo zijn oudere mannen meestal meer stabiel, ook financieel en hebben ze een grotere wijsheid opgebouwd.

Bronnen

http://www.goedgevoel.be/happy-spring/de-biologische-klok-tikt-ook-bij-mannen~ae0304b8

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/3199268/2017/07/04/Ook-bij-mannen-tikt-biologische-klok.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge