Orgasme tijdens bevalling ?

Viagra voor vrouwen heeft weinig succes
Vlaamse vrouwen komen wel klaar, maar praten er weinig over

Hoewel bevallingen meestal geassocieerd worden met veel pijn, zou het volgens

woman, pregnant, female

Free-Photos (CC0), Pixabay

wetenschappers aanzienlijk aangenamer kunnen verlopen. Dankzij de productie van het ‘liefdeshormoon’ oxytocine, dat bij de bevalling vrijkomt, zou bij de barende vrouw een orgasme kunnen worden opgewekt.

De geboorte van een kindje wordt vaak beschreven als één van de meest pijnvolle dingen die een vrouw kan ervaren. Toch heeft een nieuw onderzoek aangetoond dat het soms ook verre van pijnlijk kan zijn. Want steeds meer vrouwen krijgen een orgasme tijdens de bevalling.

Uit een enquête van de Positive Birth Movement en Channel Mum onder 2.200 moeder is gebleken dat 6 procent van de vrouwen een orgasme heeft gehad tijdens de bevalling. Verschillende onderzoeken hadden eerder al aangetoond dat de 2 hersengebieden die actief zijn tijdens een orgasme ook actief zijn bij pijnlijke gebeurtenissen. Bij eerdere studies lag het percentage dat een orgasme ervoer alleen onder de 1 procent. Onderzoekers denken dat de stijging zou kunnen komen doordat vrouwen tegenwoordig opener zijn over hun bevalling.


In de enquête werd ook gevraagd naar de band tussen de moeders en hun kersverse kindje. 55 procent van de vrouwen gaf aan vanaf het eerste moment ‘verliefd’ te zijn op haar baby. Een dappere 16 procent durfde toe te geven dat er niet direct iets was en dat het een tijdje duurde om een band te ontwikkelen.

Na een onderzoek in de het blad Sexologies blijkt dat dit bij 0,3 procent van de bevallingen een orgasme kan voorkomen. ‘Net als bij een vrijpartij wordt bij de bevalling de baarmoederhals gestimuleerd, evenals de vagina en de clitoris. Bovendien treden er baarmoedercontracties op’, legt Barry Komisaruk, hoogleraar aan de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey, uit in LiveScience. ‘Veel vrouwen zeggen dat contracties van de baarmoeder plezierig aanvoelen tijdens seksuele stimulatie.’

Komisaruk verbindt voordelen aan de orgasmebeleving. Zo kan het volgens hem dienst doen als perfecte pijnstiller, aangezien de orgasmes zich regelmatig herhalen en 10 tot 15 seconden kunnen aanhouden.

Vraag de meeste vrouwen naar hun geboorteverhalen en seksueel genot speelt geen rol. De bevalling is rommelig, pijnlijk en beslist niet sexy. Dus toen Angela Gallo, een in Melbourne gevestigde geboortefotograaf, een blogpost schreef waarin de voordelen van zichzelf aanraken tijdens de bevalling werden geprezen, waren de reacties behoorlijk voorspelbaar: Tabloid-artikelen verspreidden zich snel, gevolgd door geschokte en ontstellende commentatoren.

Gallo zei van haar kant dat ze gewoon dankbaar is dat ze haar tweede kind op haar eigen voorwaarden heeft ter wereld heeft gebracht – en zichzelf aanraken was maar een stukje van de puzzel.

‘Bij mijn eerste geboorte begreep ik mijn lichaam niet op fysiologisch niveau, en daar saboteerde ik mezelf echt’, vertelde ze me. Ze beschreef haar eerste ziekenhuisbevalling als een ‘cascade van interventies’, te beginnen met 20 uur bevalling, gevolgd door contractie-inducerende Pitocin en een ruggenprik, en daarna drie uur vruchteloos duwen dat culmineerde in een vacuümondersteunde bevalling van een gezond meisje .

Voor haar tweede geboorte koos ze ervoor om het grootste deel van het werk thuis te doen, bijgestaan ​​door haar man en een doula.

Masturberen tijdens bevalling

Angela Gallo zat midden in de heftigste momenten van haar bevalling, ze voelde zich ‘fragiel, hulpeloos en overdonderd’ en toen had ze het: ze ging masturberen. Vrij bizar zou je denken, maar mevrouw Gallo is ervan overtuigd dat het stimuleren van de clitoris tijdens haar bevalling heel veel goeds heeft gedaan. Het was een natuurlijke manier om de pijn te bestrijden en zo was de bevalling beter uit te houden.

Hoewel orgasmes tijdens een bevalling vaker voor schijnen te komen, is het zelf opwekken van de natuurlijke pijnverlichter een no go om over te praten. Dat is precies de reden dat Angela nu de publiciteit zoekt via haar blog, vertelt ze Daily Mail Australia.

De fotografe uit Mornington Peninsula (Australië), vindt dat vrouwen bij een ‘gewone’ bevalling te weinig opties krijgen voor pijnverlichting. Haar eerste bevalling deed ze met een ruggenprik, maar daardoor voelde het alsof ze geen controle meer had over haar lichaam.
Daarom besloot ze haar tweede bevalling anders te doen, ze masturbeerde tegen de pijn. Zo had ze geen medicijnen nodig. Ook duurde haar tweede bevalling slechts zes uur, een fluitje van een cent als je het vergelijkt met de eerste: die duurde 45 uur.

Op haar blog schrijft Angela: ,,Het is totaal geen seksueel verlangen, het is mijn lichaam dat zegt ‘hey, een natuurlijke manier van pijnverlichting’. Het gaat erom dat je je opties verkent en het heft in eigen hand neemt als het gaat om jouw ervaringen met bevallen op een fysiek en mentaal niveau.”

Bijna hetzelfde

,,Ja, je hoort het goed. En wees niet geschokt, geboorte en seks verlopen bijna op exact dezelfde manier. De hormonen, sensaties, hersenactiviteit. Onze vulva’s zwellen op, de bloedstroom wordt heftiger, we kreunen, bewegen onze heupen, ademen diep en zweten.”

Angela wist dat er vrouwen over de hele wereld zijn die orgasmes ervaren tijdens hun bevalling, zij wilde dat ook meemaken en ze schaamt zich er niet voor. ,,Het brengt het beest in me naar buiten en dat is een gevoel dat ik schaamteloos lekker vind. Het kan alleen beschreven worden als een leeuwin die uit haar kooi komt: sexy, sterk, capabel en warm.”

Haar echtgenoot kent Angela maar al te goed: hij vroeg haar op het moment dat ze bijna ging bevallen (ze had al 9 centimeter ontsluiting) ,,Wil je misschien seks?” Daar kon de vrouw op dat moment niet op ingaan, maar ze vertelt op haar blog: ,,Hij moet mijn gedachten gelezen hebben!”

Cultuur

Angela snapt wel dat deze vorm van pijnverlichting voor veel vrouwen buiten de comfort zone ligt, maar ze raadt het toch aan. Debra Pascali-Bonaro, pionier als het gaat om geboortes met orgasmes, zegt: ,,We leven in een cultuur waarin sommige vrouwen zich echt schamen als ze plezier hebben tijdens de bevalling, want de verwachting is dat we lijden. Dat moeten we veranderen.”

Oxytocine met een beetje endorfine en adrenaline: allemaal stofjes die ervoor zorgen dat je je lekker voelt en die komen vrij bij deze aanrakingen. Bevallende vrouwen zouden er dus goed aan doen hun tepels of clitoris te stimuleren. Ook zoenen of andere vormen van affectie maken de bevalling dragelijker.

‘De hormonen bij de geboorte en bij het geslacht zijn identiek’, legde Dimpfl uit in haar TEDx-toespraak, ‘We moeten seksuele ervaringen terug in de geboorte brengen’, wijzend op het hormoon oxytocine, dat letterlijk is vernoemd naar de Griekse term voor ‘snelle geboorte’. Oxytocine komt vrij tijdens seksuele opwinding en orgasme, maar ook tijdens de bevalling, huid-op-huidcontact met een pasgeborene en borstvoeding. Met oxytocine komt er een toename van endorfines, die van nature pijn kunnen verminderen.

Synthetische drugs – zoals pitocine, het medicijn dat het meest in ziekenhuizen wordt toegediend om de bevalling te versnellen – bootsen oxytocine na, waardoor sterkere, frequentere samentrekkingen ontstaan ​​dan het natuurlijke hormoon, wat toch vaak leidt tot een verdovende ruggenprik. Naarmate de adrenaline toeneemt tijdens de bevalling, kan het de aanmaak van oxytocine remmen en de bloedstroom van de baarmoeder afleiden, waardoor uw lichaam in wezen wordt voorbereid op ‘vechten of vluchten’ en uiteindelijk de bevalling blokkeert. Dit kan leiden tot geassisteerde bevalling met behulp van gereedschappen zoals een vacuüm of tang, of een keizersnede.

“Bijna alle vrouwen zijn slecht bediend als het gaat om de geboorte, omdat we vrij onwetend zijn over ons eigen lichaam”, vertelde Dimpf.”

Dus kan het brengen van seksualiteit in het proces de bevalling aangenaam maken in plaats van pijnlijk? Misschien niet, maar er is genoeg anekdotisch bewijs dat suggereert dat het mogelijk is.

“Ik had seks en stimuleerde mezelf tijdens de bevalling, en ik kwam klaar”, zegt Laura Kaplan Shanley, auteur van Unassisted Childbirth. ‘Als we onszelf bevrijden van de schaamte rond de geboorte en onze seksualiteit omarmen, gaan onze geboorten beter en veiliger.’

De website van Shanley staat vol met dit soort verhalen – vrouwen die hun partners kussen bij kaarslicht, ontspannen seksuele ontmoetingen hebben en thuis klaarkomen in het geboortebad. En hoewel je het moeilijk zult hebben om veel experts te vinden die alleenstaande geboortes ondersteunen – zoals thuis, zonder de aanwezigheid van een arts of verloskundige – komt de kern van Shanley’s filosofie voort uit een concept dat al millennia bestaat maar dat al verminderd in de afgelopen eeuw: de meeste geboorten zijn “normaal” en vereisen geen medische tussenkomst.

Niet iedereen is het eens dat een orgasme tijdens een bevalling kan.  Femke Sterken maakt zich in haar blog boos dat men dit durft beweren.   “Ik word echt niet goed van dit soort media-geile berichtjes. Wat denkt zo’n onwetende twintiger als ie dit schrijft? Een orgasme tijdens de bevalling. Kan dat?’ Nee, dat kan natuurlijk niet. Of: het zal ooit wel eens voorgekomen zijn, maar alle onmogelijke dingen zijn vast wel eens een keertje voorgekomen. Dat betekent niet dat je meteen kunt zeggen: uit onderzoek blijkt dat vrouwen een orgasme krijgen tijdens de bevalling.

Bronnen

https://www.vice.com/en_us/article/jma3zb/the-argument-for-masturbating-during-childbirth

http://www.vrouwblog.nl/steeds-meer-vrouw

http://www.ad.nl/lifestyle/hoe-vrouwen-tijdens-bevalling-orgasme-kunnen-krijgen~a75bd2a5/

http://www.me-to-we.nl/waarom-een-orgasme-tijdens-de-bevalling-niet-ka

http://www.esquire.nl/mantertainment/news/a2325/zo-ervaren-vrouwen-een-orgasme-tijdens-de-bevalling/

http://www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/03/vrouwen-masturbeer-tijdens-je-bevalling

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge