Met overgewicht minder snel zwanger

Veel kaas eten vermindert kwaliteit sperma?
Helft jongeren heeft wel eens onveilige seks gehad

Bron www.snappypixels.com

Wie overgewicht heeft en moeilijk zwanger raakt, doet er goed aan om enkele kilo’s te verliezen. Niet het gezondere gewicht op zich maakt je meer vruchtbaar, wel… het gestegen libido. Dat geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

“Overgewicht bij vrouwen is gelinkt aan ovulatie. Vooral buikvet zou ervoor zorgen dat het lichaam slecht reageert op de ovulatie, wat zwangerschap bemoeilijkt”, zegt onderzoeker Richard Legro van Penn State College of Medicine. Hij wilde weten hoe maagoperaties de voortplantingsfunctie beïnvloedde, en nam urinestalen bij 29 vrouwen om de ovariële hormonen te meten tijdens de menstruele cyclus.

Het resultaat was niet zoals ze verwachtten. Bij alle 29 vrouwen bleef de ovulatie hoog: meer dan 90 procent bij alle metingen, en dit zowel voor als na de operatie. Ook de kwaliteit van de ovulatie bleef onveranderd, met dit verschil dat de eerste helft van de menstruele cyclus iets korter werd. De hypothese dat vrouwen met overgewicht moeilijker zwanger raken, is dus niet hormonaal.

Een bijhorende vragenlijst hielp de onderzoekers aan de waarschijnlijke verklaring van de toegenomen vruchtbaarheid na het verliezen van kilo’s: het libido van de vrouwen nam enorm toe na de operatie om gewicht te verliezen, ze waren sneller opgewonden en hadden meer zin in seks. Dit leidde ertoe dat ze méér seks hadden, en meer seks betekent natuurlijk ook meer kans op bevruchting.

“Het effect van gewichtsverlies op de voortplanting is veel meer bescheiden dan we dachten. Wat de ovulatie betreft, lijkt er zelfs geen moment te zijn dat de vruchtbaarheid profiteert”, concludeert dr Legro.

Toch is niet iedere wetenschapper het daar mee eens. Als je BMI meer dan 30 is, heb je overgewicht. Dit kan leiden tot verschillende medische problemen die de vruchtbaarheid kunnen verminderen beweert ander onderzoek.

Eén van de problemen die overgewicht kan veroorzaken is een ontregelde menstruatiecyclus. Vrouwen met overgewicht hebben een minder aantal eisprongen dan vrouwen met een normaal gewicht.

Dit komt tot uiting in onregelmatige menstruaties, minder menstruaties of zelfs helemaal geen menstruatie. Hierdoor is de kans op zwangerschap kleiner. Daarnaast is het ook moeilijk te bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn als je een onregelmatige cyclus hebt.  Let wel, zelfs met een regelmatige cyclus blijken vrouwen met overgewicht minder vruchtbaar te zijn dan met vrouwen met een gezond gewicht. Ook de kans op slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling vermindert als je overgewicht hebt.

Overgewicht kan de menstruatiecyclus ontregelen. Vrouwen met overgewicht hebben namelijk vaker dan vrouwen met een normaal gewicht een verminderd aantal eisprongen. Dit komt vaak tot uiting in onregelmatige menstruaties, minder menstruaties of helemaal geen menstruatie. Als je minder eisprongen hebt, is de kans op zwangerschap kleiner.
Overgewicht geeft ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Zwangerschapsvergiftiging en suikerziekte zijn veel voorkomende problemen. Daarnaast hebben vrouwen met obesitas meer kans op een miskraam. Ook de baby kan problemen ondervinden als je overgewicht hebt. Vaak zijn ze te zwaar bij de bevalling en dat heeft zo zijn gevolgen voor de gezondheid van de baby.

Niet alleen het gewicht, maar ook de vetverdeling op het lichaam is van invloed op de vruchtbaarheid. Vrouwen met appelvormig figuur (veel vet rond de buik) zijn vaak minder vruchtbaar dan vrouwen met een peervormig figuur (veel vet rond de heupen en billen). Het vet in de buik leidt tot verhoogde insulinespiegels die op hun beurt weer de groei van de eiblaasjes verstoren. En dat kan de groei van de eiblaasjes verstoren, waardoor de eisprong uitblijft.

Dikke mannen hebben minder zin in seks

Een eerdere studie bij mannen die gewicht verliezen toonde al een gelijkaardig effect: ook zij hadden meer zin in seks. Bij hen was er wel een invloed op de hormonen: slechts 5 procent lichaamsgewicht verliezen was al voldoende om het testosteronniveau een boost te geven. Naast meer ‘goesting’, hielden ze een seksbeurt ook langer vol.

Eerder was ook al aangetoond dat dikke mannen minder kwaliteitsvol sperma hebben. Obese mannen die hun kinderwens niet in vervulling zien komen, hebben er alle baat bij af te vallen. Onderzoek toonde aan dat overgewicht de kwaliteit van de zaadcellen aantast.  Hoewel onderzoekers zich bij de invloed van overgewicht op de vruchtbaarheid vooral op vrouwen richtten, gingen ze nu ook eens naar de mannen kijken. Obesitas vermindert namelijk de kwaliteit van de zaadcellen, wat kan leiden tot kleinere foetussen en zelfs een miskraam.

Experts raden na experimenten aan de universiteit van Melbourne daarom mannen nu aan om te sporten en gezonder te eten voor ze aan kinderen beginnen. Professor David Gardner: “Heel wat heren begrijpen niet dat ook zij gezond moeten zijn voor ze aan het vaderschap willen beginnen. Ook sperma moet fit zijn voor de zaadcellen aan de wedstrijd van het leven beginnen.”

Bronnen

https://www.livestrong.com/article/72816-pregnant-fat/

https://yourfertility.org.au/for-women/weight-and-fertility/

https://www.avawomen.com/avaworld/how-your-weight-affects-your-fertility-and-pregnancy/

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/142/Onvruchtbaarheid/article/detail/1520917/2012/10/21/Verklaard-sneller-zwanger-na-verloren-kilo-s.dhtml

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/142/Onvruchtbaarheid/article/detail/1492842/2012/08/29/Hoe-dikker-de-man-hoe-minder-fit-zijn-zaadcellen.dhtml

http://www.zappyouders.be/zwanger-worden/gezondheid-verzorging/gezondheid/zwanger-worden-met-overgewicht/

http://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/gezondheid-verzorging/gezondheid/overgewicht-en-zwanger-worden/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge