Partner heeft impact op bevalling

Hoe een extravert daten als je zelf introvert bent.
Plichtsbewuste mensen hebben beter seksleven

De vrouw heeft natuurlijk nog altijd het grootste aandeel tijdens een bevalling, maar

newborn baby, feet, toes

Free-Photos (CC0), Pixabay

helemaal nutteloos is de steun van een partner aan haar zijde ook niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het informatieplatform 24baby.nl. Meer nog, de aanwezigheid van de partner tijdens de bevalling is volgens het ziekenhuis zeer belangrijk.

Uit het Nederlandse onderzoek, waaraan 3.508 vrouwen deelnamen, blijkt dat ze in 97 procent van de gevallen op de steun van hun partner kunnen rekenen als ze gaan bevallen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Ruim 87 procent van de deelnemers aan de studie gaf die gekregen steun een 8 op 10 of hoger. Maar liefst 56 procent van de ondervraagden die in het ziekenhuis is bevallen, bekroonde die zelfs met een dikke 10 op 10.

Partners worden vooral geroemd voor hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw. Ze zijn bovendien ook een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden.

Partners worden vooral geroemd door hun steun tijdens de weeën en dat ze op de juiste momenten meegaand waren met de wensen van hun vrouw. Partners zijn daarnaast een belangrijke factor in het behouden van de rust en het bewaken van de controle, zoals wanneer de verloskundige gebeld moet worden en wat de wensen van de vrouw zijn als zij die zelf niet kan communiceren.

Dat is nog eens wat anders dan de klachten die vaak over de rol van de partner bij de bevalling worden geuit. Wordt er enthousiast meegepuft, dan moet het juist stil zijn. Goedbedoeld advies? Beter even niet. En we kennen allemaal wel de verhalen van mannen die tijdens de bevalling flauwvallen….

Voor partners die hun vrouw binnenkort gaan ondersteunen tijdens de bevalling hebben de respondenten van het onderzoek nog een aantal tips. Matthijs Aantjes, mede-oprichter van 24Baby: “De tip die we het meest hebben teruggelezen is: ga als partner mee met bevallingscursussen en lees je goed in over hoe een bevalling verloopt. Alleen zo kan je inspringen wanneer het nodig is en je vrouw goed ondersteunen. Zo kun je écht een team zijn.”

In het boek Aanpakken voor aanstaande vaders geschreven door David Borman bespreekt hij 4 rollen: de coach, de supporter, verzorger en de advocaat.

 

Bronnen

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/aanwezigheid-partner-bevalling/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180808_03653812

https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/44031-partner-van-grote-waarde-tijdens-bevalling.html

https://www.minime.nl/artikelen/2055/rol-partner-tijdens-bevalling

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge