Sterke stijging bewust alleenstaande moeders

Zwanger en te zwaar is een risico voor zowel moeder als kind
Kinderen verwekken zonder vrouwelijke eicellen?
pregnant, mom, mother

Free-Photos (CC0), Pixabay

In het verleden was een ongehuwde moeder een schande. Wie zwanger geraakte en geen partner had werd met negatieve ogen bekeken.  Momenteel is dat helemaal veranderd. Nu kiezen vele vrouwen die geen partner hebben bewust om wel een kind te hebben, al dan niet via spermadonatie via een spermabank. De BAM of bewust alleenstaande moeder is in opmars.  Dit is een vrouw met kinderwens die geen partner heeft en alleen voor een kind kiest.  In UZ Gent heeft men het aantal alleenstaande moeders in vijf jaar zien stijgen, van gemiddeld 60 naar 200 per jaar aldus fertiliteitsspecialist Petra De Sutter.

De term kwam in gebruik na de oprichting van de Nederlandse organisatie Bewust Ongehuwde Moeders in 1977

Ook in het UZ Brussel s de stijging opvallend.  Volgens De Sutter ziet ze in het fertiliteitscentrum wekelijks gemiddeld vier alleenstaande vrouwen.  Globaal is de laatste twintig jaar  het gebruik van spermadonoren in ons land enorm  toegenomen zowel door lesbische koppels als door alleenstaande moeders. De term BAM of BOM hoort De Sutter niet graag omdat er slechts een heel klein percentage vrouwen bewust kiest voor een kind zonder partner. De meesten staan wel open voor een relatie. Maar op een gegeven moment in het leven heeft een vrouw een kinderwens. Ze is 30 à 35 jaar en haar biologische klok tikt.  Dan heeft ze verschillende opties : ze zet alleen een kind op de wereld via een spermadonor. Een andere groep kiest ervoor om eicellen in te vriezen. In beide groepen zien we een stijging.  De stijging is heel duidelijk en hangt samen met een maatschappelijk fenomeen : vrouwen wachten langer met kinderen.  Ze studeren, bouwen een carrière uit. Ze hebben geen partner, maar eens ze de dertig gepasseerd zijn, realiseren ze zich dat nog langer wachten geen zin heeft.

Ook de fertiliteitsconsulente van het UZ Gent, Isabelle Stuyver, zegt dat steeds meer alleenstaande vrouwen een aanvraag indienen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. De aanvragen zijn de afgelopen tien jaar verdrievoudigd.

Bewust ongehuwde moeders zijn meestal hoogopgeleid, hebben een succesvolle carrière en een eigen woonst.

In feite zijn er twee groepen van vrouwen die voor deze behandeling kiezen. Enerzijds heb je vrouwen van rond de 40. Door hun leeftijd zijn ze genoodzaakt om voor een klinische behandeling te kiezen. Anderzijds zijn er vrouwen tussen 30 en 35 jaar. Deze vrouwen voelen hun biologische klok tikken en willen graag een kindje. Zij willen niet wachten tot de ware aan de voordeur staat. Daarom nemen ze het heft in eigen handen en besluiten ze alleen een kind op te voeden.

Bronnen

http://www.zappyouders.be/baby/3-maanden/actueel/actueel-actueel/aantal-bewust-alleenstaande-moeders-groeit/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bewust_ongehuwde_moeder

HBvL 01/09/2016

Lees ook deze studie

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge