Straling GSM mobiel oorzaak van mindere spermakwaliteit?

Op jonge leeftijd zwanger worden is beter voor je gezondheid
De pil beïnvloedt hoe aantrekkelijk je partner lijkt

stevepb / Pixabay

Straling van mobiele telefoons kan de kwaliteit van sperma verminderen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers in 2008.

Na een uurtje hands-free bellen hebben spermacellen oxidatieve stress, waardoor ze minder levensvatbaar zijn.

De onderzoekers namen voor het onderzoek 32 monsters van menselijk sperma onder de loep. Een deel van de zaadmonsters werd vlak naast een telefoon gelegd. De onderzoekers belden vervolgens een uur lang met de telefoon, waarna ze keken of er iets was veranderd aan het sperma.

De monsters die blootgesteld waren aan de telefoon, bleken zogeheten oxidatieve stress te hebben: het aantal anti-oxidanten was afgenomen, terwijl het aantal vrije radicalen was toegenomen. Vrije radicalen zijn moleculen met ongepaarde elektronen, waardoor ze reactief zijn en onder meer het dna kunnen aantasten. Eerder onderzoek heeft een verband gelegd tussen vrije radicalen en ziektes als Parkinson en Alzheimer.

De oxidatieve stress maakte dat het sperma minder beweeglijk en minder levensvatbaar was. Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig, omdat hun onderzoek klein van opzet was. “Omdat veel mensen nu handsfree bellen vanwege verschillende gezondheids- en veiligheidsredenen, is het belangrijk dat we blijven onderzoeken wat voor impact mobieltjes op de verschillende delen van het lichaam hebben.”

De gezondheidseffecten van telefoonstraling houden onderzoekers, belangengroepen en politici al jaren bezig. Het Europees Parlement is bezorgd dat kinderen en zwangere vrouwen schadelijke gevolgen ondervinden van straling. Daarom zouden er strengere normen op dit gebied moeten komen, zo adviseerde het parlement. Dat advies werd mede ingegeven door onderzoeken hieromtrent, waarvan de uitslagen eerder deze maand bekend werden. Zo bleek dat als zwangere vrouwen veel bellen, hun kinderen meer kans op gedragsproblemen hebben. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat kinderen met mobieltjes vijf keer meer kans hebben op hersentumoren.

Recenter onderzoek lijkt deze resultaten toch enigszins te relativeren.

In juni 2014 verscheen opnieuw een alarmerend onderzoek: mannen die hun gsm in de broekzak dragen, zouden minder kans hebben op nageslacht. Klopt dat? Is de gsm een gevaar voor de vruchtbaarheid?

Het nieuwste, Britse, onderzoek is er een in een lange reeks. Overal zijn wetenschappers gefascineerd door het verband tussen mobieltjes en voortplanting. En bijna allemaal claimen ze schadelijke effecten te vinden: het sperma bevat minder zaadcellen en die zijn ook minder beweeglijk en minder levensvatbaar. Volgens de onderzoekers zou de elektromagnetische straling van de mobieltjes subtiele veranderingen in cellen veroorzaken. Een deel van die straling wordt bovendien omgezet in warmte en als de telefoon constant in de broekzak zit, kan de temperatuur van de teelballen oplopen, met mogelijk noodlottige gevolgen voor de zaadcelproductie die er plaatsvindt.

De kwaliteit van al die studies is matig, zegt hoogleraar Sjoerd Repping, hoofd van het centrum voor voortplantingsgeneeskunde in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Vaak ondervragen onderzoekers mannen die naar een ivf-kliniek komen over hun gsm-gebruik: een methode die niet de meest betrouwbare resultaten oplevert. Vaak wordt verzuimd om verstorende factoren (Is een man te dik? Rookt hij?) mee te wegen. Soms doen wetenschappers wonderlijk onderzoek en stellen ze zaadcellen in een schaaltje bloot aan de straling van een telefoon. Maar dat geeft natuurlijk niet weer wat er in een mannentestikel gebeurt, zegt Repping.

Bronnen

https://pongcase.com/blog/cell-phone-radiation-effect-human-sperm-quality/

https://www.dontcookyourballs.com/cell-phones-affect-sperm-count

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12167957/Mobile-phones-are-cooking-mens-sperm.html

https://tweakers.net/nieuws/55787/mobieltje-veroorzaakt-stress-in-sperma.html

http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1919063/2014/06/16/Loopt-sperma-averij-op-door-mobiele-telefoon-in-broekzak.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge