Vroeg gaan slapen leidt tot betere spermakwaliteit.

Denken mannen altijd aan seks?
Menstruatiepijn mag je niet tegenhouden om te sporten

Mannen die graag kinderen willen, kunnen maar beter de oren spitsen. Ga jij elke avond uit tot in de vroege uurtjes? Of ben je gewoon tot ’s avonds laat aan je scherm gekluisterd? Dan is de kans groot dat je spermacellen kwalitatief niet zo hoogstaand is en dat het moeilijker wordt om nageslacht te verwekken.

Het lijkt nogal random, maar er bestaat wel degelijk een verband tussen je slaapgewoontes en de kwaliteit van je sperma. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Deense universiteit van Aarhus.

De wetenschappers baseerden zich voor hun resultaten op de gegevens van 104 mannen die een vruchtbaarheidskliniek bezochten. 56 van hen hadden volgens de dokters ook effectief sperma van slechte kwaliteit. De onderzoekers namen de slaapgewoontes van die groep onder de loep en wat bleek? Mannen die voor 22u30 onder de wol kruipen, hebben maar liefst vier keer meer kans op gezonde spermacellen.

Daar komt bij dat zij die meer dan acht uur per nacht slapen, vruchtbaarder zijn dan zij die minder dan zeven uur slaap krijgen. Een opmerkelijk resultaat, ware het niet dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen slaapgebrek en stress. En die stress blijkt een grote invloed te hebben op spermacellen.

Op tijd gaan slapen kan dus mannen helpen om hun partner zwanger te maken. Voór 22u30 in bed kruipen zou leiden tot vier keer zoveel kans op sperma van goede kwaliteit.

Mannen die rond de acht uur per nacht kwamen, hadden ook meer kans op gezond sperma dan degenen die minder dan zeven uur sliepen aldus de onderzoekers van de universiteit van Aarhus, Denemarken.

Vruchtbaarheidsdeskundigen zeiden dat de bevindingen suggereren dat koppels die zwanger willen worden, moeten overwegen om afleidingen te beperken die hen ‘s nachts wakker kunnen houden, zoals het controleren van e-mails of het zitten voor een Netflix-televisie, laptop of tablet.

In deze studie werd gekeken naar het slaappatroon van ongeveer 100 mannelijke vrijwilligers die deelnamen aan vruchtbaarheidsklinieken in Denemarken, van wie er 48 gezonde spermacellen hadden en 56 met sperma van lage kwaliteit.

Slaap speelt een belangrijke rol bij het modereren van hormonen en stressniveaus die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, en stress bij slaapontwrichting kan ertoe leiden dat het immuunsysteem overreageert en sperma aantast.

Het werd uitgetest bij Zwitserse mannen die al twee jaar probeerden een baby te krijgen en vroeg naar bed gaan was waarschijnlijk belangrijk omdat het hen meer slaap bood”, zei professor Hans Jakob Ingerslev, co-auteur van de studie van de universiteit van Aarhus .

“De redenen kunnen psychologisch zijn, omdat mannen die slaaptekort hebben, last hebben van overmatige stress en dat kan een impact hebben op de vruchtbaarheid.”

Professor Ingerslev en zijn collega’s keken ook naar de algemene slaapkwaliteit, maar vonden geen verband tussen verstoorde slaap – bijvoorbeeld ‘s nachts opstaan ​​om het toilet te gebruiken – en de kwaliteit van het sperma.

De bevindingen werden gepresenteerd als een poster op de jaarlijkse conferentie van de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) in Wenen en zijn nog niet gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.

Desondanks zeiden onafhankelijke experts dat ze degelijke adviezen hadden voor mannen die moeite hadden om zwanger te worden.

“Met hun partner eerder naar bed gaan, kan ook hun kans op seks vergroten, waardoor hun kansen op succes verder toenemen.”

Bronnen

https://www.independent.co.uk/news/health/sperm-bed-time-sleep-early-night-netflix-fertility-pregnancy-a8971356.html

https://nl.metrotime.be/2019/06/27/must-read/de-sleutel-tot-kwalitatief-sperma-is-vroeg-gaan-slapen/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14718040

https://www.telegraph.co.uk/men/fatherhood/male-fertility-crisis-six-things-harming-sperm-count/

https://www.telegraph.co.uk/news/2017/07/25/alarm-modern-life-sees-average-sperm-count-halve-since-1970s/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge