Zorgen inzake borstvoeding

Tokophobia : angst om zwanger te worden en angst voor de bevalling
Aantal aangiftes over seksueel grensoverschrijdend gedrag gestegen

We weten dat borstvoeding de gezondheid van baby’s en moeders beschermt, de economie geld bespaart en, zodra het soepel verloopt, eenvoudiger, gemakkelijker en goedkoper kan zijn dan flesvoeding. Maar het kan moeilijk zijn om een ​​plek te vinden waar het ‘veilig en gemakkelijk’ aanvoelt. Hoewel veel vrouwen beginnen met borstvoeding, stoppen veel vrouwen na zes weken ermee. Helaas is de overgrote meerderheid van de vrouwen die stoppen, nog niet klaar om dit te doen, waardoor ze zich gedemoraliseerd voelen, zich schuldig voelen en zelfs een verhoogd risico hebben op postnatale depressie.

Maar als zoveel vrouwen er mee worstelen, betekent dit dan dat het voor veel vrouwen onmogelijk is om borstvoeding te geven? Helemaal niet. Wereldwijd geven veel vrouwen borstvoeding. Dit komt niet door een of andere vreemde biologische gril, maar eerder door het leven in een land met veel betere investeringen in het ondersteunen van borstvoeding en gezinnen in bredere zin. Hoewel sommige vrouwen gezondheidscomplicaties hebben waardoor ze mogelijk geen borstvoeding kunnen geven, zal de meerderheid, gezien de juiste omgeving, dit kunnen doen.

Amy Brown van de Swansea University deed afgelopen  decennium onderzoek hierover en stelt vast dat in veel westerse landen de omstandigheden voor borstvoeding niet overal ideaal zijn. Veel vrouwen krijgen slechte of gemengde berichten over hoe ze moeten eten, worstelen om praktische ondersteuning te vinden of krijgen niet de hulp die ze nodig hebben thuis, in het publiek of op het werk. In veel gevallen had betere ondersteuning, informatie en bescherming om hun baby te zorgen het verschil kunnen maken.

In The Positive Breastfeeding Book heeft ze haar ervaring samen met haar onderzoek gebundeld om meer gezinnen toegang te geven tot het bewijsmateriaal over wat normaal is, hoe problemen te herkennen en waar ondersteuning van hoge kwaliteit te krijgen.

Brown geeft tien gemeenschappelijke zorgen die vanuit  onderzoek aangeven dat niet het einde van borstvoeding hoeven te betekenen.

1. Ik heb pijn

Borstvoeding zou geen pijn mogen doen. Helaas ervaren veel vrouwen pijn, maar het goede nieuws is dat dit meestal kan worden verholpen. Vraag de zorgverlener om de houding van het aanleggen van de baby te bekijken. Slechts een paar kleine veranderingen in hoe u de baby positioneert of uzelf, kunnen al helpen. Een baby aanleggen is een vaardigheid die jij en je baby samen leren en oefenen kunnen. Deze factsheet van La Leche League geeft veel visueel advies.

Als je nog steeds pijn hebt, met name als je baby moeite heeft om de tepel te vinden, vraag je je gezondheidswerker om te controleren of je baby geen problemen met het tongetje heeft. Soms is de tong van een baby te strak in hun mond vast, wat betekent dat ze worstelen om de tepel te omvatten, waardoor je pijn hebt. Dit kan worden vastgesteld door een specialist.

2. Ik heb een infectie

Soms kan zich een infectie in uw tepel of borst ontwikkelen. Als u last krijgt van jeuk of pijn in uw tepels of witte plekken in de mond van uw baby, hebt u mogelijk spruw. Als u pijn diep in uw borsten heeft en een warme rode plek op uw borst voelt, heeft u mogelijk een geblokkeerd kanaal of mastitis. Je voelt je misschien vreselijk, maar het goede nieuws is dat er behandelingen en pijnbestrijding zijn – en je kunt doorgaan met borstvoeding geven. Sterker nog, het beste wat je kunt doen met een geblokkeerd kanaal of mastitis, is doorgaan met de borstvoeding om het te deblokkeren. Dit is misschien het laatste wat u wilt doen, maar het helpt uw ​​herstel te versnellen en voorkomt dat een infectie erger wordt.

3. Ik moet een medicijn nemen

Het is een mythe dat je geen medicijnen kunt nemen als je borstvoeding geeft. Lees altijd het etiket, maar de meeste zijn compatibel, omdat ze uw melk niet binnenkomen of alleen in zeer kleine hoeveelheden. Soms is een ander medicijn beter. Als u vragen heeft over de veiligheid van een medicijn, of als u wordt verteld dat u geen borstvoeding kunt geven en nemen, kunt u contact opnemen met de geneesmiddelen van het Borstvoedingsnetwerk. Ze hebben veel informatiebladen over specifieke medicijnen en u kunt contact opnemen met een getrainde en zeer deskundige apotheker voor de meest recente informatie over de vraag of uw medicatie veilig is om te nemen.

4. Mijn dieet is niet perfect

Meer goed nieuws – uw dieet heeft weinig invloed op de inhoud van uw moedermelk. Je lichaam zal echter alle voedingsstoffen en energiereserves gebruiken die je als eerste hebt, waardoor je je uitgeput kunt voelen als je niet genoeg eet. Borstvoeding kan je hongerig maken, omdat het calorieën verbrandt, maar probeer zo gezond mogelijk te eten, voor jouw bestwil.

5. Mijn levensstijl is niet de gezondste

Het is prima om af en toe wat te drinken tijdens het geven van borstvoeding, ondanks de neiging om voorzichtig te zijn in officieel advies. Alcohol komt wel in uw moedermelk terecht, maar in zeer kleine hoeveelheden. Niveaus in uw melk zijn hetzelfde als in uw bloed. Onderzoek suggereert dat een bloedalcoholgehalte van 0,3% nodig is voordat er schade aan de baby ontstaat – een niveau waarop u extreem dronken zou worden. Voor de context is de legale limiet voor alcoholgebruik in het verkeer 0,08% in Engeland, Wales en Noord-Ierland (en 0,05% in Schotland).  Dit laatste eveneens in België

Alcohol gaat in dezelfde hoeveelheid als je bloed uit je melk, dus het heeft geen zin melk uit te drukken om de alcohol eruit te “ontdoen”. De belangrijkste reden om niet te veel te drinken is om ervoor te zorgen dat u veilig voor uw baby kunt zorgen. Neem je baby nooit mee in bed als je alcohol hebt gedronken.

Als u rookt, kan borstvoeding uw baby helpen beschermen tegen de gevolgen van passief roken, omdat uw baby minder snel een ademhalingsinfectie krijgt dan wanneer u flesjesvoeding geeft. Roken kan echter invloed hebben op uw vermogen om voldoende melk te produceren, en nicotine wordt overgebracht naar de moedermelk met een verhoogd risico dat uw baby kolieken krijgt of onrustig wordt. Het wordt aanbevolen om ondersteuning te zoeken om te stoppen met roken, en ook als passief roken het risico op ziekte van uw baby kan verhogen.

6. Mijn baby vraagt te veel borstvoedingsperiodes

Borstgevoede baby’s voeden zich van nature vaak – tot elke twee uur en meer (ook ‘s nachts). Moedermelk is gemakkelijk verteerbaar, buikjes zijn klein en baby’s kunnen de tijd nog niet lezen. Clustervoeding (een paar uur aan en uit) en opeens meer voorlopen dan een groeispurt zijn beide normaal en stimuleren de melktoevoer.

Maar zorgen maken  dat er iets mis is, is normaal. Mensen zouden je kunnen vertellen dat je  je baby minder moet voeden, maar wanneer je baby wil voeden (bekend als responsieve voeding), kun je ervoor zorgen dat je voldoende melk hebt. Hoe meer je je baby voedt, hoe meer melk je maakt, dus als je minder vaak wilt voeden, kan je voorraad dalen. Immers, hoeveel volwassenen eten en drinken naar een vaste routine?

Als je je zorgen maakt over hoeveel je baby krijgt, kun je naar andere tekens kijken. Kun je ze horen slikken? Zien ze er gehydrateerd uit? Hoeveel luierveranderingen hebben ze?

7. Ik kan niet exclusief borstvoeding geven

Soms, als u een aandoening heeft zoals diabetes, schildklieraandoeningen of een lichamelijk probleem met de ontwikkeling van uw borstweefsel, kunt u (maar niet altijd) moeite hebben om voldoende melk te maken om uw baby volledig de borst te geven. Andere keren had uw baby misschien een flesje nodig in de begindagen, of heeft u besloten één keer per dag een fles te introduceren.

Alleen al omdat je je baby af en toe een flesje geeft, wil dat nog niet zeggen dat je helemaal moet stoppen met borstvoeding geven. Het is geen geval van of / of, maar er is een heel spectrum in het midden en sommige borstvoeding naast flesjesvoeding zal je baby helpen meer te beschermen dan helemaal stoppen met borstvoeding. Praat met een specialist in borstvoeding die kan helpen om zoveel mogelijk melk te maken.

8. Ik verwacht meer dan één baby

Het ontdekken van een tweeling (of meer!) kan een schok zijn, maar u hoeft uw voedingsschema niet te veranderen. Veel vrouwen geven meer dan één baby borstvoeding, zelfs als ze tegelijkertijd een ouder kind borstvoeding geven. Hoe meer uw baby’s zich voeden, hoe meer melk er wordt geproduceerd. Het kan een uitdaging zijn, maar het alternatief voor flesvoeding voor twee baby’s is ook niet eenvoudig.

Het beste wat je kunt doen, is om zoveel mogelijk ondersteuning en informatie te krijgen van mensen die ervaring hebben met het voeren van meerlingen.

9. Mijn familie voelt zich buitengesloten

Voedsel en liefde gaan in veel culturen hand in hand en je kunt zien waarom partners en grootmoeders die de baby willen voeden een veel gevraagd verzoek zijn, vooral in de begintijd dat alle baby’s lijken te slapen en te voeden. Ze doen het misschien ook uit bezorgdheid voor jou, omdat ze denken dat ze helpen door de baby flesjesvoeding te geven.

Er zijn veel andere, meer nuttige manieren waarop familie zich kan binden. Ze kunnen de baby knuffelen in een draagdoek tussen voedingen, verantwoordelijk zijn voor badtijd of babymassage, of ervoor zorgen dat jijzelf goed wordt gevoed (wat de baby indirect voedt). Als ze je echt willen helpen, kunnen ze het huishouden doen, zodat je kunt rusten.

10. Ik maak me zorgen over voeding in het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar of tegenover anderen is niet evident, vooral wanneer de media vaak de aandacht trekken door het publiceren van verhalen over slechte ervaringen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken – u bent wettelijk beschermd om uw baby te voeden waar en wanneer u maar wilt. Er is geen excuus voor iemand om je te vertellen dat je je moet afzonderen en zeker niet een toilet moet opzoeken om te voeden. Met een bescheiden doek en aangepaste bh, kun je overal borstvoeding geven.
Ondanks de angst merken de meeste mensen dat niemand merkt dat je aan het voeden bent.

Bronnen

http://theconversation.com/ten-things-women-worry-about-when-breastfeeding-expert-advice-105317

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge